zupa krem z dyni z prażonymi pestkami
Zupy

Zupa krem z dyni

Dynia jeszcze do niedawna była zupełnie mi nieznanym warzywem. W rodzinnym domu krem z dyni nie pojawiał się na stole, a później podchodziłam do dyni jak do jeża, sama nie wiem dlaczego?
Jeśli tak jak ja nie próbowaliście nigdy tego cuda, to szybko nadrabiajcie, bo to prawdziwe bogactwo wartości odżywczych, które idealnie sprawdzi się na jesienną aurę. Cynk, beta-karoten, witamina C, błonnik a także wiele innych składników odżywczych – nic tylko jeść! Na zdrowie! 😉

Przepis krok po kroku w formie wideo znajdziesz na moim profilu na Instagramie (kliknij tutaj) oraz na Facebooku (kliknij tutaj).

Krem z dyni składniki:

  • dynia
  • biała część pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • pietruszka korzeń
  • 1/4 selera
  • 3-4 ziemniaki
  • około 2 cm startego kłącza imbiru
  • ostra papryka
  • pieprz, sól
  • łyżka oliwy
  • bulion warzywny lub rosół

Dynię przekroić, usunąć pestki a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Owinąć kawałki dyni folią aluminiową i upiec w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez około 30- 40 minut do miękkości. Po wystudzeniu zdjąć skórkę z dyni, pozostawić tylko miąższ. Miąższ możesz przygotować wcześniej, przełożyć do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce kilka dni.

Na łyżce oliwy podsmażyć posiekany drobno por. Następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze dwie minuty. Kolejno dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i starty imbir i jeszcze chwilę smażyć. Następnie zalać warzywa bulionem, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować na wolnym ogniu aż lekko zmiękną. Dodać upieczoną dynię i gotować jeszcze chwilę, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.

Kiedy warzywa będą miękkie zblendować zupę na gładki krem. W razie potrzeby można dodać wody.

Na suchej patelni uprażyć pestki dyni i słonecznika.
Krem z dyni podawać posypany uprażonymi pestkami.
Smacznego!

Wypróbuj także Krem z cukinii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *