Krem z cukinii
Prosta i szybka propozycja na smaczny obiad?
To właśnie krem z cukinii!
Delikatny smak sprawia, że nadaje się zarówno dla dorosłych jak i dla najmłodszych dzieci.
Mam nadzieję, że dasz się skusić.
Krem z cukinii – składniki:
- łyżeczka oliwy
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- mała marchewka
- mała pietruszka
- 1/4 selera
- 2 duże cukinie
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki serka śmietankowego (np. Almette, Twój Smak)
- 100 ml śmietanki kremówki (30% tłuszczu)
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
Na łyżeczce oliwy zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze 2 minuty. Dodaj pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler i smaż jeszcze chwilę. Następnie zalej warzywa wrzątkiem (ok. 1 litra) dodaj łyżeczkę soli, świeżo mielony pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem. W międzyczasie obierz ziemniaki, pokrój w kostkę
i dodaj do zupy. Cukinię obierz (niestarannie), pokrój w kostkę
i również dodaj do zupy. Gotuj tak długo aż warzywa będą miękkie.
Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie.
Odlej trochę wywaru, dodaj serek i śmietanę, wymieszaj, wlej do zupy a następnie zblenduj na gładki krem. Dopraw pieprzem, solą i gałką muszkatołową (ok. 1/4 łyżeczki) do smaku.
Podawaj z grzankami.
GRZANKI:
- chleb
- oliwa
- bazylia lub inne zioła
- parmezan
Chleb pokrój w kostkę, skrop oliwą, posyp ziołami i startym parmezanem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz ok 20 minut aż grzanki będą chrupiące.
Smacznego!
Wypróbuj także:
Makaron z cukinią
Krążki z cukinii w płatkach owsianych