omlet z owocami i jogurtem polany syropem z agawy i posypany płatkami migdałów
Desery,  Śniadania

Omlet z owocami

Puszysty, mięciutki, lekki jak chmurka! Lubisz takie cuda?
Ja bardzo!
Omlet z owocami najczęściej jadam na drugie śniadanie polany jogurtem i posypany płatkami migdałów. Czasami polewam go syropem z agawy lub miodem – żeby trochę osłodzić sobie życie. 😉
Dasz się namówić?

Składniki:

  • 2 jajka (najlepiej w temperaturze pokojowej)
  • 2 łyżki mąki orkiszowej białej lub pszennej
  • olej do posmarowania patelni (ok pół łyżeczki)
  • jogurt – 2-3 łyżki
  • ulubione owoce
  • migdały
  • miód, syrop z agawy lub klonowy


Białka oddziel od żółtek. Ubij na sztywną pianę. Następnie dodaj żółtka i dalej miksuj – do połączenia składników. Zmniejsz prędkość miksera na minimum i dodaj mąkę. Zmiksuj krótko tylko do połączenia składników.
Rozgrzaną patelnie posmaruj delikatnie olejem.
Wyłóż masę j rozprowadź równomiernie, a następnie przykryj.
Smaż 2-3 minuty a następnie przerzuć omlet na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty.
Podawaj z jogurtem i ulubionymi dodatkami.
Smacznego!

Przepis video krok po kroku znajdziesz na moim profilu na Instagramie w relacjach wyróżnionych w zakładce Video (kliknij tutaj).

Jeżeli wolisz omlety wytrawne zapraszam Cię do wpisu Omlet z warzywami na moim blogu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *