drożdżowe z jagodami
Drożdżowe,  Ciasta,  Desery

Drożdżowe z jagodami

Ahhh nie ma nic lepszego niż puszyste, pachnące ciasto drożdżowe. A takie z sezonowymi owocami to już w ogóle niebo w gębie! Drożdżowe z jagodami to idealna propozycja na letni deser do kawy.
Łap przepis i pędź do kuchni! Będzie przepysznie!

Drożdżowe z jagodami

Rozczyn:

  • 160 g ciepłego mleka
  • łyżka cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka mąki

Rozprowadź drożdże w mleku z cukrem, dodaj mąkę, przykryj ściereczką i odstaw na kilka minut do wyrośnięcia.

W misce ubij na puszystą masę:

  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 40 g cukru

Masę jajeczną połącz z wyrośniętymi drożdżami a następnie dodaj:

  • 330 g mąki
  • szczyptę soli
  • 60 g rozpuszczonego i schłodzonego masła

Wyrabiaj ciasto około 10-15 minut ręcznie lub za pomocą robota planetarnego/ robota kuchennego z odpowiednią końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Ciasto będzie dosyć klejące – nie przejmuj się, tak ma być. Następnie przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę – musi podwoić swoją objętość.
Uderz ciasto pięścią a następnie przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wysyp jagody (około 100-150 g) a następnie posyp kruszonką.

Przykryj ściereczką i zostaw do ponownego wyrastania na około 20 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.

Piecz 30-35 minut.

Wystudź a następnie polukruj.
Smacznego!

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

drożdżowe z jagodami

Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii DROŻDŻOWE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *