Drożdżowe z jagodami
Ahhh nie ma nic lepszego niż puszyste, pachnące ciasto drożdżowe. A takie z sezonowymi owocami to już w ogóle niebo w gębie! Drożdżowe z jagodami to idealna propozycja na letni deser do kawy.
Łap przepis i pędź do kuchni! Będzie przepysznie!
Drożdżowe z jagodami
Rozczyn:
- 160 g ciepłego mleka
- łyżka cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżka mąki
Rozprowadź drożdże w mleku z cukrem, dodaj mąkę, przykryj ściereczką i odstaw na kilka minut do wyrośnięcia.
W misce ubij na puszystą masę:
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 40 g cukru
Masę jajeczną połącz z wyrośniętymi drożdżami a następnie dodaj:
- 330 g mąki
- szczyptę soli
- 60 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
Wyrabiaj ciasto około 10-15 minut ręcznie lub za pomocą robota planetarnego/ robota kuchennego z odpowiednią końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Ciasto będzie dosyć klejące – nie przejmuj się, tak ma być. Następnie przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę – musi podwoić swoją objętość.
Uderz ciasto pięścią a następnie przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wysyp jagody (około 100-150 g) a następnie posyp kruszonką.
Przykryj ściereczką i zostaw do ponownego wyrastania na około 20 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Piecz 30-35 minut.
Wystudź a następnie polukruj.
Smacznego!
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!
Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii DROŻDŻOWE