Ogórki małosolne
Czym się różnią ogórki kiszone od małosolnych? Ogórki małosolne od kiszonych różnią się jedynie czasem fermentacji i smakiem. Ogórki małosolne są gotowe do zjedzenia już po 2-3 dniach, kiszone potrzebują trochę więcej czasu. Jedne i drugie mają swoich fanów i zagorzałych zwolenników i przeciwników. Jedno pozostaje niezmienne – kiszonki warto jeść bo są zdrowe i tyle!
Łapcie przepis na małosolne!
Ogórki małosolne
Ogórki dokładnie umyj w zimnej wodzie. Wybieraj najlepiej średnie sztuki, jędrne i sprężyste. Możesz zamoczyć ogórki w zimnej wodzie i zostawić na co najmniej pół godziny. Sprawi to, że odzyskają jędrność i będą się lepiej trzymały w słoikach. Woda musi być bardzo zimna wręcz lodowata.
Do czystych słoików włóż koper i kawałek chrzanu. Następnie ciasno wypełnij słoik ogórkami. Na sam koniec dodaj jeszcze 2-3 ząbki czosnku do każdego słoika. Całość zalej solanką.
Na litr wody potrzebujesz 1 łyżkę stołową soli kuchennej – według mnie taka proporcja jest idealna!
Zalej ogórki, zamknij dokładnie słoik i czekaj. 2-3 dni wystarczy i możesz zajadać małosolne.
Smacznego!
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!
Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii PRZETWORY.