babka drożdżowa z rodzynkami
Drożdżowe,  Ciasta,  Wielkanoc

Babka drożdżowa z rodzynkami

Ta babka drożdżowa z rodzynkami to zdecydowanie jeden z moich ulubionych wypieków! Miękka i puszysta rozpływa się w ustach. Idealna na Wielkanoc, ale nie tylko. Robię ją często tak po prostu do kawy i niestety ma jedną wadę – znika w mgnieniu oka.

Babka drożdżowa z rodzynkami

Rozczyn:

  • 160 g ciepłego mleka
  • łyżka cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka mąki

Rozprowadź drożdże w mleku z cukrem, dodaj mąkę, przykryj ściereczką i odstaw na kilka minut do wyrośnięcia.

W misce ubij na puszystą masę:

  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 40 g cukru

Masę jajeczną połącz z wyrośniętymi drożdżami a następnie dodaj:

  • 330 g mąki
  • szczyptę soli
  • 60 g rozpuszczonego i schłodzonego masła

Wyrabiaj ciasto około 10-15 minut ręcznie lub za pomocą robota planetarnego z odpowiednią końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. (Mój robot to Russell Hobbs – jego recenzję znajdziesz w filmie na dole wpisu.)
Ciasto będzie dosyć klejące – nie przejmuj się, tak ma być 😉
Następnie dodaj do ciasta pół szklanki rodzynek. Możesz też dodać kilka drobno pokrojonych moreli lub łyżkę kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wyrabiaj ciasto jeszcze kilka minut.
Następnie przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę do wyrośnięcia – musi podwoić swoją objętość.
Uderz mocno ciasto pięścią, zarób i przełóż do foremki na babkę (z kominem) dobrze wysmarowaną masłem.

Przykryj ponownie i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
Piecz babkę około 30 minut do suchego patyczka.
Wystudź na kratce i polukruj.

Lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ciepła woda – w ilości jaką potrzeba do uzyskania pożądanej konsystencji.

Wypróbuj inne propozycje z kategorii DROŻDŻOWE na moim blogu.

Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Recenzja mojego robota planetarnego:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *