
Najprostsza drożdżówka na świecie!
Prosty przepis na drożdżówkę?
Proszę bardzo!
Najprostsza drożdżówka na świecie właśnie przed Tobą. Nie znam łatwiejszego sposobu na ciasto drożdżowe. Bez wyrabiania, zagniatania itd. Jedyne co musisz zrobić to zmieszać składniki i chwilę poczekać aż ciasto urośnie. W dodatku jeszcze nigdy z tego przepisu nie wyszedł mi zakalec. Zatem czy to jest drożdżówka idealna? Myślę, że tak 😉
Najprostsza drożdżówka na świecie!
Rozczyn:
- 50 g świeżych drożdży
- łyżka cukru
- 2 łyżki mleka
Rozmieszaj drożdże z cukrem i mlekiem w szklance i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W garnku podgrzej:
- szklankę mleka
- 2 łyżki cukru
- 60 g masła
Podgrzewaj do momentu rozpuszczenia cukru i masła, przestudź.
W misce z pokrywką umieść:
- 500 g mąki
- 2 żółtka
- 1 jajko
- szczyptę soli
- łyżkę oleju
- łyżeczkę cukru waniliowego lub 1 cukier wanilinowy
- wyrośnięte drożdże
- mleko z masłem i cukrem
Możesz zamknąć miskę i energicznie wykonać około 20 okrężnych ruchów albo energicznie wymieszać składniki łyżką. Miskę odpowietrzyć, zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta – aż do samej pokrywki.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 25×35 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Posypać kruszonką:
- 50 g masła
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
Wyrabiać kruszonkę w razie potrzeby podsypując mąką.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Polukrować.
Smacznego!
Wypróbuj inne propozycje z kategorii DROŻDŻOWE z mojego bloga.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

