jagodzianki
Drożdżowe,  Ciastka,  Desery

Jagodzianki

Słodziutkie, miękkie i puszyste bułeczki drożdżowe z jagodami czyli nic innego jak jagodzianki! Kiedy rusza sezona na jagody muszą się pojawić obowiązkowo na naszym stole! Wypełnione po brzegi jagodami, najlepiej jeszcze ciepłe – lukier staje się zbędny!
Zapraszam na pyszny przepis – zróbcie koniecznie!

Jagodzianki

Rozczyn:

  • 150 g ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 35 g świeżych drożdży
  • 30 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej

W ciepłym (nie gorącym!) mleku rozprowadź drożdże i cukier. Dodaj mąkę, przykryj ściereczka i odstaw na kilka minut aż drożdże ruszą.

Do rozczyn dodaj:

  • 1 jajko
  • szczyptę soli
  • 320 g maki
  • 70 g rozpuszczonego i przestudzonego masła

Wyrabiaj ciasto drożdżowe przez około 10 minut. Możesz użyć robota planetarnego (mój znajdziesz tutaj) lub ręcznie. Gotowe ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Musi podwoić swoją objętość.
Podziel ciasto na 8 równych części.
Z każdej uformuj kulę, rozpłaszcz i nałóż farsz z jagód (patrz poniżej), dokładnie zlepiaj brzegi i formuj jagodzianki. Układaj na blaszce złączeniem do dołu, przykryj ściereczka i ponownie odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.

Farsz jagodowy

  • ok 300 – 400 g jagód
  • 2 łyżki cukru pudru
  • czubata łyżka maki ziemniaczanej

Delikatnie wymieszaj.

Wyrośnięte jagodzianki posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp kruszonką.
Piecz około 25 minut w temp 180 stopni.

Kruszonka:

  • 25 g zimnego masła
  • ok 2-3 łyżki maki
  • ok 2 łyżki cukru

Ucieraj w palcach aż postanie sypka kruszonka, w razie potrzeby podsypuj mąką.

Smacznego!

Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii DROŻDŻOWE.

Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *