Prosty tort z kremem mascarpone i wiśniami – średnica 20 cm
Prosty tort z kremem mascarpone i wiśniami w stylu drip cake, udekorowany owocami sprawdzi się na wiele okazji. Klasyczne połączenie przypadnie do gustu i małym i dużym a dekoracja z czekolady zachwyci oko.
Spróbuj koniecznie!
Opis wszystkich akcesoriów, których używam do przygotowania tortu znajdziesz w artykule „Akcesoria do tortu” na moim blogu – zapraszam do lektury.
Film z wykonaniem krok po kroku znajdziesz na dole wpisu.
Spis treści:
- Biszkopt
- Nasączenie
- Krem mascarpone
- Frużelina wiśniowa
- Tynk z białą czekoladą
- Drip czekoladowy
- Dekoracja
- Składanie tortu
Prosty tort z kremem mascarpone i wiśniami – krok po kroku
Biszkopt
Przed upieczeniem biszkoptu polecam wpis ze wskazówkami „Jak upiec idealny biszkopt” – znajdziesz go tutaj.
- 5 jajek
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 175 g cukru (najlepiej drobnego)
Jajka wyjmij z lodówki na minimum 3 godziny przed pieczeniem. Oddziel białka od żółtek i ubij na puszystą, gęstą pianę. Następnie łyżka po łyżce dodawaj cukier i miksuj aż każda kolejna porcja się rozpuści. Żeby sprawdzić czy cukier jest rozpuszczony weź odrobinę piany i rozetrzyj między palcami – jeśli nie wyczuwasz grudek cukru możesz zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka. Zmiksuj tylko do połączenia składników.
Mąki przesiej i dodaj w dwóch porcjach do piany z jajek, delikatnie wymieszaj zagarniając łopatką od samego dołu do góry.
Masę przełóż do formy, której dno wyłóż papierem do pieczenia.
Piecz około 40-45 minut w temperaturze 160-165 stopni – do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i upuść na blat z wysokości około 20 cm. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Nasączenie
Możesz użyć dowolnego nasączenia na przykład soku z cytryny z wodą i cukrem lub soku owocowego. Ja do tego tortu użyłam soku z borówek rozcieńczonego wodą.
Krem mascarpone
- 750 g serka mascarpone
- 360 g śmietanki kremówki (30 lub 36%)
- 4 łyżki cukru pudru
Dobrze schłodzone składniki umieść razem z cukrem pudrem w misie miksera i ubij na gęsty, gładki krem.
Frużelina wiśniowa
- około 700 g wiśni (możesz użyć mrożonych)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (+2 łyżki wody)
- 2 łyżeczki żelatyny (+2 łyżki wody)
- 2 łyżki cukru
Żelatynę wymieszaj z wodą i pozostaw do napęcznienia. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą.
Wiśnie umieść razem z cukrem w garnku i podgrzewaj do momentu aż puszczą sok. Następnie dodaj wymieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną i cały czas mieszając gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Zestaw z ognia i dodaj napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszaj i pozostaw do wystudzenia i delikatnego stężenia.
Tynk z białą czekoladą
- 150 g białej czekolady
- 240 g zimnego masła
- 60 g śmietanki (30-36%)
Połamaną czekoladę wraz ze śmietanką umieść w kąpieli wodnej i mieszaj tak długo aż czekolada się rozpuści.
W misie miksera umieść pokrojone zimne masło a następnie zalej ciepłą śmietanką z rozpuszczoną czekoladą. Włącz maksymalne obroty miksera i ubijaj tak długo aż masa będzie biała. Potrwa to około 10 minut lub dłużej. Następnie zmniejsz obroty miksera na minimalne i miksuj jeszcze kolejne 10 minut. Pozwoli to na odpowietrzenie tynku.
Drip czekoladowy
- 60 g śmietanki kremówki
- 30 g gorzkiej czekolady
- 20 g czekolady mlecznej
Śmietankę podgrzej a następnie dodaj pokruszoną czekoladę. Wymieszaj dokładnie do całkowitego rozpuszczenia czekolady, przestudź.
Dekoracja
Możesz użyć dowolnej dekoracji. Do swojego tortu wykorzystałam świeże owoce (truskawki, maliny, jagody) oraz czekoladowe cukierki i wafelki.
Składanie tortu
- Biszkopt podziel na 3 równe blaty.
- Pierwszy blat umieść na podkładzie i nasącz.
- Wyłóż krem mascarpone, wyrównaj a następnie wokół brzegu zrób rant zabezpieczający z kremu (patrz film instruktażowy).
- Załóż rant cukierniczy.
- W powstałe zagłębienie wyłóż połowę frużeliny a następnie przykryj drugim blatem biszkoptu.
- Nasącz drugi blat i wyłóż drugą część kremu i frużeliny postępując tak samo jak w przypadku pierwszego blatu.
- Przykryj trzecim blatem biszkoptu, nasącz i umieść w lodówce na minimum 3-4 godziny a najlepiej na całą noc. Pozwoli to dobrze osiąść wszystkim warstwom tortu i po wyjęciu z rantu nie zrobi się brzydka „buła”.
- Schłodzony tort wyjmij ostrożnie z rantu i nałóż pierwszą, cienką warstwę tynku. Wstaw do lodówki na 20 minut a następnie nałóż druga warstwę. Otynkowany tort wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin.
- Schłodzony tort udekoruj przestudzonym dripem i dowolnymi dekoracjami.
SMACZNEGO!
Film krok po kroku
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!
22 komentarze
Tort 26
Tort wydaje się bardzo smaczny i ladnie wyglada. Chciała bym zrobić ale większy tortownica 26 o ile zwiększyć zwiększyć składniki?
pszczółka robotnica
Można skorzystać z przelicznika foremek dostępnego w google
Tort 26
Dzięki, nie wiedziałam że coś takiego jest. teraz będzie łatwiej
pszczółka robotnica
Proszę bardzo 🙂
Marta
Czy zamiast wiśni można użyć malin ?
pszczółka robotnica
Można, ale będzie na pewno inna tekstura. Jeżeli nie przeszkadzają Ci pestki malin to można zrobić dokładnie tak jak w przypadku wiśni, jeśli natomiast wolisz bardziej gładkie frużeliny wtedy maliny nalezy przertrzeć przez sito.
Diana
witam ..czy na ten tynk można położyć opłatek waflowy?
pszczółka robotnica
Tak, można położyć na ten tynk opłatek waflowy.
MD
Uwaga jeśli ktoś robi w TM tynk to absolutnie nie miksować 10 minut. Ja tak zrobiłam i z masy zrobiło się płynne masło. Cały tynk poszedł do kosza.
pszczółka robotnica
Być może tak się stało, nie przeczę. To przepis na zwykły robot nie na TM. W TM nie wszystkie przepisy można odwzrować 1:1
Nikola
Czy mogę zwiększyc formę do 22/24 cm , używając tych samych ilości składników aby tort wyszedł ok. 9 cm wysokości ? Posiadam rant o 9h. Tort u pani wydaje się doscyc wysoki , ile ma cm ?
pszczółka robotnica
Można użyć wiekszej formy wtedy tort wyjdzie niższy. Nie pamietam już dokladnie ile miał wysokosci. Myśle ze około 14 cm razem z kremami.
scatt
Cześć, co to za rant i ile ma wysokości? Na stronie z akcesoriami linkujesz taki 14 cm a ten jest zdecydowanie wyższy i nigdzie nie mogę dostać. Pomóż proszę 🙂
pszczółka robotnica
Ten, który linkuję we wpisie z akcesoriami to dokładnie taki sam jaki posiadam.
Tenka
Czy mogę dzisiaj zrobić krem i nałożyć , tak żeby jutro zrobić tyn i dekoracje? Tort ma być podany w piątek – boję się żeby masa się nieposula
pszczółka robotnica
Zapewne pytanie jest nieaktualne, ale tak. Tak jak napisałam w przepisie – tort z kremami dobrze jeśli stoi w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc i dopiero wtedy jest tynkowany.
Na przyszłość zachęcam do pisania pilnych wiadomości na Instagramie – jestem tam codziennie i staram się odpisywać na bieżąco.
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Ania
Czy do tego tynku przyklei się oplatek dekoracyjny?
pszczółka robotnica
Tak, do kremów maślanych można przyklejać opłatek.
Natalia
Bardzo dziękuję za ten przepis ❤️ super podsumowanie tych wszystkich przepisów na tort jak z cukierni. Jedynie co, to trochę za płynny drip mi wyszedł z tych proporcji i dodałabym z 3-4 kostki czekolady (miałam z lidla)
pszczółka robotnica
Możliwe, że był jeszcze zbyt ciepły i dlatego za szybko spływał.
Jowita
poproszę o proporcje na 16 cm tort. Będę bardzo wdzięczna. pozdrawiam
pszczółka robotnica
proszę skorzystać z przelicznika foremek dostępnego w wyszukiwarce google