prosty tort z kremem mascarpone i wiśniami
Torty,  Okazje

Prosty tort z kremem mascarpone i wiśniami – średnica 20 cm

Prosty tort z kremem mascarpone i wiśniami w stylu drip cake, udekorowany owocami sprawdzi się na wiele okazji. Klasyczne połączenie przypadnie do gustu i małym i dużym a dekoracja z czekolady zachwyci oko.
Spróbuj koniecznie!

Opis wszystkich akcesoriów, których używam do przygotowania tortu znajdziesz w artykule „Akcesoria do tortu” na moim blogu – zapraszam do lektury.

Film z wykonaniem krok po kroku znajdziesz na dole wpisu.

Spis treści:

  1. Biszkopt
  2. Nasączenie
  3. Krem mascarpone
  4. Frużelina wiśniowa
  5. Tynk z białą czekoladą
  6. Drip czekoladowy
  7. Dekoracja
  8. Składanie tortu

Prosty tort z kremem mascarpone i wiśniami – krok po kroku

Biszkopt

Przed upieczeniem biszkoptu polecam wpis ze wskazówkami „Jak upiec idealny biszkopt” – znajdziesz go tutaj.

  • 5 jajek
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 175 g cukru (najlepiej drobnego)

Jajka wyjmij z lodówki na minimum 3 godziny przed pieczeniem. Oddziel białka od żółtek i ubij na puszystą, gęstą pianę. Następnie łyżka po łyżce dodawaj cukier i miksuj aż każda kolejna porcja się rozpuści. Żeby sprawdzić czy cukier jest rozpuszczony weź odrobinę piany i rozetrzyj między palcami – jeśli nie wyczuwasz grudek cukru możesz zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka. Zmiksuj tylko do połączenia składników.
Mąki przesiej i dodaj w dwóch porcjach do piany z jajek, delikatnie wymieszaj zagarniając łopatką od samego dołu do góry.
Masę przełóż do formy, której dno wyłóż papierem do pieczenia.

Piecz około 40-45 minut w temperaturze 160-165 stopni – do suchego patyczka.

Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i upuść na blat z wysokości około 20 cm. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Nasączenie

Możesz użyć dowolnego nasączenia na przykład soku z cytryny z wodą i cukrem lub soku owocowego. Ja do tego tortu użyłam soku z borówek rozcieńczonego wodą.

Krem mascarpone

  • 750 g serka mascarpone
  • 360 g śmietanki kremówki (30 lub 36%)
  • 4 łyżki cukru pudru

Dobrze schłodzone składniki umieść razem z cukrem pudrem w misie miksera i ubij na gęsty, gładki krem.

Frużelina wiśniowa

  • około 700 g wiśni (możesz użyć mrożonych)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (+2 łyżki wody)
  • 2 łyżeczki żelatyny (+2 łyżki wody)
  • 2 łyżki cukru

Żelatynę wymieszaj z wodą i pozostaw do napęcznienia. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą.
Wiśnie umieść razem z cukrem w garnku i podgrzewaj do momentu aż puszczą sok. Następnie dodaj wymieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną i cały czas mieszając gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Zestaw z ognia i dodaj napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszaj i pozostaw do wystudzenia i delikatnego stężenia.

Tynk z białą czekoladą

  • 150 g białej czekolady
  • 240 g zimnego masła
  • 60 g śmietanki (30-36%)

Połamaną czekoladę wraz ze śmietanką umieść w kąpieli wodnej i mieszaj tak długo aż czekolada się rozpuści.
W misie miksera umieść pokrojone zimne masło a następnie zalej ciepłą śmietanką z rozpuszczoną czekoladą. Włącz maksymalne obroty miksera i ubijaj tak długo aż masa będzie biała. Potrwa to około 10 minut lub dłużej. Następnie zmniejsz obroty miksera na minimalne i miksuj jeszcze kolejne 10 minut. Pozwoli to na odpowietrzenie tynku.

Drip czekoladowy

  • 60 g śmietanki kremówki
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 20 g czekolady mlecznej

Śmietankę podgrzej a następnie dodaj pokruszoną czekoladę. Wymieszaj dokładnie do całkowitego rozpuszczenia czekolady, przestudź.

Dekoracja

Możesz użyć dowolnej dekoracji. Do swojego tortu wykorzystałam świeże owoce (truskawki, maliny, jagody) oraz czekoladowe cukierki i wafelki.

Składanie tortu

  1. Biszkopt podziel na 3 równe blaty.
  2. Pierwszy blat umieść na podkładzie i nasącz.
  3. Wyłóż krem mascarpone, wyrównaj a następnie wokół brzegu zrób rant zabezpieczający z kremu (patrz film instruktażowy).
  4. Załóż rant cukierniczy.
  5. W powstałe zagłębienie wyłóż połowę frużeliny a następnie przykryj drugim blatem biszkoptu.
  6. Nasącz drugi blat i wyłóż drugą część kremu i frużeliny postępując tak samo jak w przypadku pierwszego blatu.
  7. Przykryj trzecim blatem biszkoptu, nasącz i umieść w lodówce na minimum 3-4 godziny a najlepiej na całą noc. Pozwoli to dobrze osiąść wszystkim warstwom tortu i po wyjęciu z rantu nie zrobi się brzydka „buła”.
  8. Schłodzony tort wyjmij ostrożnie z rantu i nałóż pierwszą, cienką warstwę tynku. Wstaw do lodówki na 20 minut a następnie nałóż druga warstwę. Otynkowany tort wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin.
  9. Schłodzony tort udekoruj przestudzonym dripem i dowolnymi dekoracjami.

SMACZNEGO!

Film krok po kroku

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *