
Prosty tort z kremem mascarpone i wiśniami – średnica 20 cm
Prosty tort z kremem mascarpone i wiśniami w stylu drip cake, udekorowany owocami sprawdzi się na wiele okazji. Klasyczne połączenie przypadnie do gustu i małym i dużym a dekoracja z czekolady zachwyci oko.
Spróbuj koniecznie!
Opis wszystkich akcesoriów, których używam do przygotowania tortu znajdziesz w artykule „Akcesoria do tortu” na moim blogu – zapraszam do lektury.
Film z wykonaniem krok po kroku znajdziesz na dole wpisu.
Spis treści:
- Biszkopt
- Nasączenie
- Krem mascarpone
- Frużelina wiśniowa
- Tynk z białą czekoladą
- Drip czekoladowy
- Dekoracja
- Składanie tortu
Prosty tort z kremem mascarpone i wiśniami – krok po kroku
Biszkopt
Przed upieczeniem biszkoptu polecam wpis ze wskazówkami „Jak upiec idealny biszkopt” – znajdziesz go tutaj.
- 5 jajek
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 175 g cukru (najlepiej drobnego)
Jajka wyjmij z lodówki na minimum 3 godziny przed pieczeniem. Oddziel białka od żółtek i ubij na puszystą, gęstą pianę. Następnie łyżka po łyżce dodawaj cukier i miksuj aż każda kolejna porcja się rozpuści. Żeby sprawdzić czy cukier jest rozpuszczony weź odrobinę piany i rozetrzyj między palcami – jeśli nie wyczuwasz grudek cukru możesz zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka. Zmiksuj tylko do połączenia składników.
Mąki przesiej i dodaj w dwóch porcjach do piany z jajek, delikatnie wymieszaj zagarniając łopatką od samego dołu do góry.
Masę przełóż do formy, której dno wyłóż papierem do pieczenia.
Piecz około 40-45 minut w temperaturze 160-165 stopni – do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i upuść na blat z wysokości około 20 cm. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Nasączenie
Możesz użyć dowolnego nasączenia na przykład soku z cytryny z wodą i cukrem lub soku owocowego. Ja do tego tortu użyłam soku z borówek rozcieńczonego wodą.
Krem mascarpone
- 750 g serka mascarpone
- 360 g śmietanki kremówki (30 lub 36%)
- 4 łyżki cukru pudru
Dobrze schłodzone składniki umieść razem z cukrem pudrem w misie miksera i ubij na gęsty, gładki krem.
Frużelina wiśniowa
- około 700 g wiśni (możesz użyć mrożonych)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (+2 łyżki wody)
- 2 łyżeczki żelatyny (+2 łyżki wody)
- 2 łyżki cukru
Żelatynę wymieszaj z wodą i pozostaw do napęcznienia. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą.
Wiśnie umieść razem z cukrem w garnku i podgrzewaj do momentu aż puszczą sok. Następnie dodaj wymieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną i cały czas mieszając gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Zestaw z ognia i dodaj napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszaj i pozostaw do wystudzenia i delikatnego stężenia.
Tynk z białą czekoladą
- 150 g białej czekolady
- 240 g zimnego masła
- 60 g śmietanki (30-36%)
Połamaną czekoladę wraz ze śmietanką umieść w kąpieli wodnej i mieszaj tak długo aż czekolada się rozpuści.
W misie miksera umieść pokrojone zimne masło a następnie zalej ciepłą śmietanką z rozpuszczoną czekoladą. Włącz maksymalne obroty miksera i ubijaj tak długo aż masa będzie biała. Potrwa to około 10 minut lub dłużej. Następnie zmniejsz obroty miksera na minimalne i miksuj jeszcze kolejne 10 minut. Pozwoli to na odpowietrzenie tynku.
Drip czekoladowy
- 60 g śmietanki kremówki
- 30 g gorzkiej czekolady
- 20 g czekolady mlecznej
Śmietankę podgrzej a następnie dodaj pokruszoną czekoladę. Wymieszaj dokładnie do całkowitego rozpuszczenia czekolady, przestudź.
Dekoracja
Możesz użyć dowolnej dekoracji. Do swojego tortu wykorzystałam świeże owoce (truskawki, maliny, jagody) oraz czekoladowe cukierki i wafelki.
Składanie tortu
- Biszkopt podziel na 3 równe blaty.
- Pierwszy blat umieść na podkładzie i nasącz.
- Wyłóż krem mascarpone, wyrównaj a następnie wokół brzegu zrób rant zabezpieczający z kremu (patrz film instruktażowy).
- Załóż rant cukierniczy.
- W powstałe zagłębienie wyłóż połowę frużeliny a następnie przykryj drugim blatem biszkoptu.
- Nasącz drugi blat i wyłóż drugą część kremu i frużeliny postępując tak samo jak w przypadku pierwszego blatu.
- Przykryj trzecim blatem biszkoptu, nasącz i umieść w lodówce na minimum 3-4 godziny a najlepiej na całą noc. Pozwoli to dobrze osiąść wszystkim warstwom tortu i po wyjęciu z rantu nie zrobi się brzydka „buła”.
- Schłodzony tort wyjmij ostrożnie z rantu i nałóż pierwszą, cienką warstwę tynku. Wstaw do lodówki na 20 minut a następnie nałóż druga warstwę. Otynkowany tort wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin.
- Schłodzony tort udekoruj przestudzonym dripem i dowolnymi dekoracjami.
SMACZNEGO!
Film krok po kroku
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!


4 komentarze
Tort 26
Tort wydaje się bardzo smaczny i ladnie wyglada. Chciała bym zrobić ale większy tortownica 26 o ile zwiększyć zwiększyć składniki?
pszczółka robotnica
Można skorzystać z przelicznika foremek dostępnego w google
Tort 26
Dzięki, nie wiedziałam że coś takiego jest. teraz będzie łatwiej
pszczółka robotnica
Proszę bardzo 🙂