tort z musem dyniowym
Torty,  Ciasta,  Desery,  Okazje,  Urodziny

Tort z musem dyniowym

Dynia ma niejedno oblicze!
Można ją nawet upakować do toru i zapewniam, że też będzie przepysznie!
Tort z musem dyniowym to kolejna moja propozycja na wykorzystanie darów jesieni. Szybki i prosty w wykonaniu tort z czekoladowym biszkoptem, lekkim musem z dyni i kremem mascarpone.

Przepis w formie video znajdziesz na moim Instagramie (kliknij tutaj) oraz na Facebooku (kliknij tutaj).

Opis wszystkich akcesoriów, których używam do wykonania tortu znajdziesz we wpisie Akcesoria do tortu na moim blogu – zapraszam do lektury.

Tort z musem dyniowym (średnica 24 cm)

  1. Biszkopt czekoladowy
  2. Mus dyniowy
  3. Krem mascarpone
  4. Składanie tortu

Biszkopt czekoladowy

  • 4 jajka
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g ciemnego kakao
  • 140 g cukru (najlepiej drobnego)
  • 120 g maki pszennej tortowej

Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier, aż do całkowitego rozpuszczenia. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści dodać żółtka i szybko zmiksować, tylko do połączenia składników.
Mąki i kakao przesiać i wymieszać. Dodać w dwóch porcjach do piany z jajek i delikatnie wymieszać. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę, dobrze wyrównując.
Piec w temperaturze 160-165 stopni przez około 35 minut, do suchego patyczka.
Wyjmij upieczony biszkopt i upuść go na blat z wysokości ok 20 cm. Wystudź i przetnij na pół.

Wskazówki dotyczące pieczenia biszkoptów znajdziesz we wpisie „Jak upiec idealny biszkopt?” na moim blogu.

Mus dyniowy

  • 400 g puree z dyni (Jak zrobić puree z dyni dowiesz się we wpisie „Jak upiec dynię?”)
  • 350 g mascarpone
  • 100 g śmietanki kremówki
  • 2 galaretki pomarańczowe (ewentualnie cytrynowe)
  • 250 ml wody

Galaretki rozpuść we wrzącej wodzie, wystudź i poczekaj aż zaczną lekko tężeć.
Puree z dyni zmiksuj z tężejącą galaretką.

Śmietankę i mascarpone umieść w misie miksera i zmiksuj na gęsty krem. Cały czas miksując dodawaj stopniowo puree z dyni zmiksowane z galaretką. Miksuj aż uzyskasz gładki, jednolity, gęsty krem.

Krem mascarpone

  • 150 g serka mascarpone
  • 50 g śmietanki kremówki
  • łyżka cukru pudru

Schłodzone mascarpone i śmietankę razem z cukrem pudrem zmiksuj na gładki gęsty krem.

Tort z musem dyniowym – składanie

  • Pierwszy blat biszkoptu umieść w rancie.
  • Na biszkopt wyłóż mus dyniowy.
  • Przykryj drugim blatem biszkoptu.
  • Posmaruj kremem mascarpone.
  • Zetrzyj na górę kostkę czekolady. Możesz również udekorować tort owocami.

Smacznego!

tort z musem dyniowym
tort z musem dyniowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *