Tort z musem dyniowym
Dynia ma niejedno oblicze!
Można ją nawet upakować do toru i zapewniam, że też będzie przepysznie!
Tort z musem dyniowym to kolejna moja propozycja na wykorzystanie darów jesieni. Szybki i prosty w wykonaniu tort z czekoladowym biszkoptem, lekkim musem z dyni i kremem mascarpone.
Przepis w formie video znajdziesz na moim Instagramie (kliknij tutaj) oraz na Facebooku (kliknij tutaj).
Opis wszystkich akcesoriów, których używam do wykonania tortu znajdziesz we wpisie Akcesoria do tortu na moim blogu – zapraszam do lektury.
Tort z musem dyniowym (średnica 24 cm)
Biszkopt czekoladowy
- 4 jajka
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 20 g ciemnego kakao
- 140 g cukru (najlepiej drobnego)
- 120 g maki pszennej tortowej
Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier, aż do całkowitego rozpuszczenia. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści dodać żółtka i szybko zmiksować, tylko do połączenia składników.
Mąki i kakao przesiać i wymieszać. Dodać w dwóch porcjach do piany z jajek i delikatnie wymieszać. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę, dobrze wyrównując.
Piec w temperaturze 160-165 stopni przez około 35 minut, do suchego patyczka.
Wyjmij upieczony biszkopt i upuść go na blat z wysokości ok 20 cm. Wystudź i przetnij na pół.
Wskazówki dotyczące pieczenia biszkoptów znajdziesz we wpisie „Jak upiec idealny biszkopt?” na moim blogu.
Mus dyniowy
- 400 g puree z dyni (Jak zrobić puree z dyni dowiesz się we wpisie „Jak upiec dynię?”)
- 350 g mascarpone
- 100 g śmietanki kremówki
- 2 galaretki pomarańczowe (ewentualnie cytrynowe)
- 250 ml wody
Galaretki rozpuść we wrzącej wodzie, wystudź i poczekaj aż zaczną lekko tężeć.
Puree z dyni zmiksuj z tężejącą galaretką.
Śmietankę i mascarpone umieść w misie miksera i zmiksuj na gęsty krem. Cały czas miksując dodawaj stopniowo puree z dyni zmiksowane z galaretką. Miksuj aż uzyskasz gładki, jednolity, gęsty krem.
Krem mascarpone
- 150 g serka mascarpone
- 50 g śmietanki kremówki
- łyżka cukru pudru
Schłodzone mascarpone i śmietankę razem z cukrem pudrem zmiksuj na gładki gęsty krem.
Tort z musem dyniowym – składanie
- Pierwszy blat biszkoptu umieść w rancie.
- Na biszkopt wyłóż mus dyniowy.
- Przykryj drugim blatem biszkoptu.
- Posmaruj kremem mascarpone.
- Zetrzyj na górę kostkę czekolady. Możesz również udekorować tort owocami.
Smacznego!