gofry dyniowe z cukrem pudrem
Desery,  Dania główne

Gofry dyniowe

Gofry dyniowe to moja kolejna jesienna propozycja. Aromatyczne, chrupiące i delikatne jednocześnie. Musisz koniecznie spróbować!

Niezaprzeczalnie podstawą dobrych gofrów jest dobra gofrownica – moją znajdziesz tutaj. Bardzo polecam!

Gofry dyniowe – około 20 sztuk:

Składniki:

  • 2 jajka (oddzielnie białko i żółtko)
  • 200 ml mleka
  • 400 ml wody gazowanej
  • 65 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
  • 500 g puree z dyni (Jak zrobić puree z dyni dowiesz się z wpisu Jak upiec dynię? na moim blogu)
  • 450 g mąki
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

W misce zmiksuj mleko, wodę, żółtka i puree z dyni. Następnie dodaj mąkę, cynamon i proszek do pieczenia, zmiksuj na gładką masę. Wlej schłodzone rozpuszczone masło i krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj za pomocą łyżki lub szpatułki.
Piecz na złoty kolor w dobrze rozgrzanej gofrownicy.

Smacznego!

Sekret udanych gofrów to też dobra gofrownica. Mój sprawdzony model znajdziesz tutaj. (Link afiliacyjny do programu Allegro Polecam)

Wypróbuj także gofry owsiane i gofry bez mleka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *