Gofry dyniowe
Gofry dyniowe to moja kolejna jesienna propozycja. Aromatyczne, chrupiące i delikatne jednocześnie. Musisz koniecznie spróbować!
Niezaprzeczalnie podstawą dobrych gofrów jest dobra gofrownica – moją znajdziesz tutaj. Bardzo polecam!
Gofry dyniowe – około 20 sztuk:
Składniki:
- 2 jajka (oddzielnie białko i żółtko)
- 200 ml mleka
- 400 ml wody gazowanej
- 65 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
- 500 g puree z dyni (Jak zrobić puree z dyni dowiesz się z wpisu Jak upiec dynię? na moim blogu)
- 450 g mąki
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
W misce zmiksuj mleko, wodę, żółtka i puree z dyni. Następnie dodaj mąkę, cynamon i proszek do pieczenia, zmiksuj na gładką masę. Wlej schłodzone rozpuszczone masło i krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj za pomocą łyżki lub szpatułki.
Piecz na złoty kolor w dobrze rozgrzanej gofrownicy.
Smacznego!
Sekret udanych gofrów to też dobra gofrownica. Mój sprawdzony model znajdziesz tutaj. (Link afiliacyjny do programu Allegro Polecam)
Wypróbuj także gofry owsiane i gofry bez mleka.