Kapusta z grzybami
Kapusta z grzybami to typowo wigilijne danie. Podaję ją oddzielnie jako dodatek do innych potraw na stole lub wykorzystuję jako farsz do pierogów, krokietów czy pasztecików.
UWAGA!
W przepisie znajdują się grzyby leśnie. Dzieci do 12 roku życia nie mogą spożywać tego produktu – pamiętaj o tym!
Kapusta z grzybami – składniki:
- duży litrowy słoik kapusty kiszonej
- 2 duże garście suszonych grzybów
- duża cebula
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- liść laurowy
- 2 łyżki masła
- pieprz
- sól
Grzyby wypłucz na sitku, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj pod przykryciem około pół godziny.
Kapustę przełóż do garnka. Jeżeli jest mocno kwaśna, wypłucz ją najpierw na sitku. Zalej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj do miękkości.
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle.
Grzyby odcedź, wystudź i drobno posiekaj.
Kapustę odciśnij z nadmiaru wody, posiekaj.
Do kapusty dodaj grzyby, przesmażoną cebulkę i przypraw pieprzem i solą do smaku.
Smacznego!
Wypróbuj inne dania wigilijne, które znajdziesz w zakładce Wigilia i Boże Narodzenie.