jak upiec dynię
Od kuchni

Jak upiec dynię?

Powiem szczerze – dynia na początku mnie przerażała. Nie wiedziałam jak się za nią zabrać, co z niej zrobić i jak ją wykorzystać? I choć dla wielu z Was ten wpis będzie zbędny i oczywisty wierzę, że są osoby takie, jak ja kiedyś, które chciałyby, ale nie za bardzo wiedzą jak tą dynię ogarnąć?
Zatem dziś powiem Wam „Jak upiec dynię?”

Bazą do wielu przepisów jest purée z dyni. Aby je otrzymać należy ją najpierw upiec a następnie zmiksować za pomocą blendera na „gładką papkę”.
Dziś przeprowadzę Cię przez ten proces krok po kroku i zapewniam, że to nic trudnego 😉

Jak upiec dynię?

Dynię przekrój na pół, a następnie na mniejsze kawałki – księżyce.

Wydrąż ze środka pestki.

jak upiec dynię

Kawałki dyni owiń foli aluminiową i ułóż na blaszce.

Wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz około 30 minut.
Upieczoną dynię wyjmij z piekarnika i wystudź.

Oddziel miąższ od skórki.
Jeśli w przepisie podane jest purée z dyni – zblenduj upieczoną dynię na gładką papkę.

Tak upieczoną dynię możesz przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez kilka dni lub włożyć do słoiczków i zapasteryzować. Wtedy smakiem dyni będziesz się cieszyć kiedy tylko chcesz.

Dynię wykorzystaj na przykład do pysznego Kremu z dyni

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *