gofry z bitą śmietaną i truskawkami
Desery

Gofry bez mleka

Jesteś na diecie bezmlecznej i szukasz przepisu na pyszne i chrupiące gofry, ale wszędzie w składzie jest mleko, maślanka albo zsiadłe mleko? Dobrze trafiłaś/-eś! Ten przepis na gofry bez mleka jest właśnie dla Ciebie! Spróbuj a na jednym na pewno się nie skończy 😉

Podstawą dobrze upieczonych gofrów jest także dobra gofrownica. Mój model to dezal 301.5 – sprawdza mi się od lat. Znajdziesz ją tutaj. (Link afiliacyjny – dokonując zakupu poprzez link wspierasz niewielką kwotą działanie mojego bloga za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki temu mogę testować dla Ciebie i tworzyć nowe przepisy.)

Gofry bez mleka – składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml oleju
  • 2.5 -3 szklanki wody gazowanej

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogiel-mogiel. Cały czas miksując dodawać strumieniem olej, miksować do połączenia. Następnie powoli wlewać wodę, dalej miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, dodawać partiami do jajek, miksować do uzyskania gładkiego ciasta.
UWAGA! – Ciasto jest bardzo gęste. W razie potrzeby dodaj więcej wody gazowanej.
Na koniec dodaj pianę z białek i wymieszaj łyżką.
Smaż w rozgrzanej gofrownicy.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Na blogu znajdziesz również przepis na pyszne Gofry owsiane.

gofry bez mleka z bitą śmietaną i truskawkami
gofry bez mleka

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *