ciasto budyniowe
Ciasta,  Desery,  Okazje

Ciasto budyniowe

Szybkie ciasto bez pieczenia – ciasto budyniowe z herbatnikami. Prosto i smacznie do popołudniowej kawki, ale nie tylko. Gościom też możesz je zaserwować – na pewno nie będą marudzić 😉
Zapraszam!

Ciasto budyniowe

Składniki:

  • herbatniki – ilość dostosuj do wielkości blaszki (moja 25×35 cm)
  • 4 szklanki mleka
  • czubata szklanka mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • łyżeczka cukru pudru do posypania

3 szklanki mleka zagotuj.
1 szklankę mleka zmiksuj z mąką, cukrami i żółtkami, a następnie cały czas mieszając dodaj do gotującego się mleka. Mieszaj aż do uzyskania gęstego budyniu. Zdejmij z ognia, dodaj masło i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Możesz również użyć miksera, masa będzie bardziej gładka i jednolita.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż herbatniki, a następnie wylej budyń. Przykryj kolejną warstwą herbatników.
Pozostaw do ostygnięcia i wstaw na minimum godzinę do lodówki.
Podawaj posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Wypróbuj inne propozycje z mojego bloga z kategorii CIASTA.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *