
Ciasto budyniowe
Szybkie ciasto bez pieczenia – ciasto budyniowe z herbatnikami. Prosto i smacznie do popołudniowej kawki, ale nie tylko. Gościom też możesz je zaserwować – na pewno nie będą marudzić 😉
Zapraszam!
Ciasto budyniowe
Składniki:
- herbatniki – ilość dostosuj do wielkości blaszki (moja 25×35 cm)
- 4 szklanki mleka
- czubata szklanka mąki pszennej
- 100 g cukru
- cukier waniliowy
- 2 żółtka
- 100 g masła
- łyżeczka cukru pudru do posypania
3 szklanki mleka zagotuj.
1 szklankę mleka zmiksuj z mąką, cukrami i żółtkami, a następnie cały czas mieszając dodaj do gotującego się mleka. Mieszaj aż do uzyskania gęstego budyniu. Zdejmij z ognia, dodaj masło i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Możesz również użyć miksera, masa będzie bardziej gładka i jednolita.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż herbatniki, a następnie wylej budyń. Przykryj kolejną warstwą herbatników.
Pozostaw do ostygnięcia i wstaw na minimum godzinę do lodówki.
Podawaj posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Wypróbuj inne propozycje z mojego bloga z kategorii CIASTA.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!


4 komentarze
Izabela
Ciasto zrobiłam i teraz stygnie by potem zawędrować do lodówki 😉 Dziękuję! Czegoś takiego jak ten przepis właśnie szukałam 🤍
Wszystkiego najlepszego w tym nowym roku!
pszczółka robotnica
Dziękuję bardzo! Również życzę wszystkiego dobrego!
Mam nadzieję, że ciasto smakowało.
Mirella
witam. na blaszkę 28×28 jakie proporcje ?
pszczółka robotnica
skorzystaj z przelicznika foremek google