
Żeberka w sosie z warzywami
Jeśli lubisz żeberka koniecznie spróbuj tych! Żeberka w sosie z warzywami to idealna propozycja smaczny obiad dla całej rodziny!
Zapraszam!
Film krok po kroku znajdziesz na dole wpisu.
Żeberka w sosie z warzywami
Składniki:
- około 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 łyżki mąki
- łyżeczka soli
- łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- łyżeczka papryki ostrej
- pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 2 średnie marchewki
- mała pietruszka
- 1/4 selera
- 1 cebula
- łyżeczka miodu
- 2 łyżki oleju
Żeberka pokrój na mniejsze kawałki (z 1 kostką). Mąkę wymieszaj z paprykami, pieprzem i solą. Mięso dokładnie obtocz w mące i smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Kiedy mięso będzie zrumienione dodaj miód, wymieszaj z mięsem i smaż jeszcze chwilę.
Marchewkę i pietruszkę pokrój w około 0.5 cm plasterki, seler w kostkę. Dodaj do garnka. Cebulę opal na suchej patelni i również włóż do garnka. Zalej całość gorącą wodą, tak aby przykryć mięso.
Duś na wolnym ogniu około 2 godziny aż do miękkości mięsa.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Żeberka w sosie – film krok po kroku
Wypróbuj inne propozycje z mojego bloga z kategorii DANIA GŁÓWNE.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

