Łosoś w sosie porowym
Absolutnie fantastyczny łosoś w sosie porowym – musisz tego spróbować!
Łosoś duszony w delikatnym, kremowym sosie porowym wręcz rozpływa się w ustach. W dodatku ta potrawa jest bardzo szybka do wykonania.
Zapraszam!
Film krok po kroku jak wykonać to danie znajdziesz na dole wpisu.
Łosoś w sosie porowym
Składniki:
- łyżka oliwy
- 2 duże pory (tylko biała część)
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml śmietanki kremówki
- odrobina wody
- 2 duże łyżki serka śmietankowego (ok 75 g)
- pieprz, sól
- ok. 400 g łososia
- łyżeczka pieprzu cytrynowego
Na oliwie przesmaż posiekany w półplasterki por, dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze 2 minuty. Dodaj śmietankę, odrobinę wody i serek śmietankowy. Dopraw solą i pieprzem.
Z łososia zdejmij skórę, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na sosie. Przykryj i duś około 10-15 minut aż ryba będzie gotowa.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Łosoś duszony w sosie porowym – film krok po kroku
Wypróbuj inne propozycje z mojego bloga z kategorii DANIA GŁÓWNE.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!
2 komentarze
Iz
Dzień dobry, łosoś ma być swiezy czy wędzony? z czym podać łososia na kolacji we dwoje?
pszczółka robotnica
Łosoś świeży, najlepiej filet bez skóry.
Ja zazwyczaj podaję z ryżem – tak smakuje mi najbardziej.