gofry marchewkowe
Ciastka,  Dania główne,  Desery

Gofry marchewkowe

Aromatyczne i smaczne gofry marchewkowe sprawdzą się idealnie na śniadanie, przekąskę a nawet obiad na słodko. Dodatek jabłka sprawia, że gofry są przyjemnie miękkie i delikatne. Świetnie sprawdzą się dla maluchów. Mam nadzieję, że dasz się skusić 😉

Podstawą dobrych gofrów jest dobra gofrownica. Niezmiennie polecam Ci gofrownicę Dezal – mój model znajdziesz tutaj.

Gofry marchewkowe

Składniki:

  • 300 g marchewki
  • 150 g jabłka
  • 1 cm imbiru
  • 4 jajka (oddzielnie białko i żółtko)
  • 3 łyżki cukru
  • 500 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g kefiru naturalnego
  • 200 g wody
  • czubata łyżeczka cynamonu
  • 150 ml oleju

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogiel-mogiel. Cały czas miksując dodawać strumieniem olej, miksować do połączenia. Następnie powoli wlewać wodę, dalej miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, dodawać partiami do jajek, miksować do uzyskania gładkiego ciasta.
Marchewkę i imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, jabłko na grubych, dodaj do ciasta i wymieszaj łyżką. Na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
Smaż w rozgrzanej gofrownicy.

Smacznego!

Wypróbuj także inne przepisy na GOFRY z mojego bloga.

Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *