Gofry marchewkowe
Aromatyczne i smaczne gofry marchewkowe sprawdzą się idealnie na śniadanie, przekąskę a nawet obiad na słodko. Dodatek jabłka sprawia, że gofry są przyjemnie miękkie i delikatne. Świetnie sprawdzą się dla maluchów. Mam nadzieję, że dasz się skusić 😉
Podstawą dobrych gofrów jest dobra gofrownica. Niezmiennie polecam Ci gofrownicę Dezal – mój model znajdziesz tutaj.
Gofry marchewkowe
Składniki:
- 300 g marchewki
- 150 g jabłka
- 1 cm imbiru
- 4 jajka (oddzielnie białko i żółtko)
- 3 łyżki cukru
- 500 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g kefiru naturalnego
- 200 g wody
- czubata łyżeczka cynamonu
- 150 ml oleju
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogiel-mogiel. Cały czas miksując dodawać strumieniem olej, miksować do połączenia. Następnie powoli wlewać wodę, dalej miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, dodawać partiami do jajek, miksować do uzyskania gładkiego ciasta.
Marchewkę i imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, jabłko na grubych, dodaj do ciasta i wymieszaj łyżką. Na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
Smaż w rozgrzanej gofrownicy.
Smacznego!
Wypróbuj także inne przepisy na GOFRY z mojego bloga.
Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!
2 komentarze
Marta
Witam . Bardzo dobry przepis gofry przepyszne. W sposobie przygotowania brakuje kefiru . Chyba powinien być dodany do masy razem z wodą. Pozdrawiam ! Pyszne ! Dobry sposób na marchewkę dla niejadka warzyw 😉
pszczółka robotnica
Rzeczywiście w przepisie wkradł się błąd, mam jednak nadzieję, że świetnie sobie poradziłaś. Dobrego dnia!