bezy z kremem mascarpone i owocami
Desery,  Ciastka

Krem budyniowy

Krem budyniowy możesz wykorzystać jako przełożenie do biszkoptu, krem do bezy czy też jako wypełnienie kruchych babeczek. To uniwersalny krem, który pasuje do wielu wypieków.
Zapraszam!

Krem budyniowy

Składniki:

  • 350 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy (40g)
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g mascarpone

3/4 mleka podanego w przepisie zagotować z cukrem, w reszcie rozprowadzić proszek budyniowy, a następnie wlać do gotującego się mleka. Mieszając ugotować gęsty budyń. Przelać do miseczki i przykryć szczelnie (dotykając powierzchni budyniu) folią spożywczą – w ten sposób nie zrobi nam się na powierzchni kożuch.
Wystudzić a następnie schłodzić w lodówce.

W misie miksera umieścić schłodzony budyń i mascarpone.
Jeśli lubisz bardzo słodkie kremy możesz dodać również cukier puder.
Całość zmiksować na gęsty, gładki krem.

Smacznego!

Wypróbuj moje propozycje z kategorii DESERY.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *