Cynamonowe rollsy
Te cynamonowe rollsy to jedne z moich ulubionych drożdżowych wypieków. Idealne kiedy nie mam pomysłu na coś szybkiego do kawy. Można je zabrać do pracy, na wycieczkę czy spakować dziecku do śniadaniówki 😉 Z lukrem lub bez – jak kto woli.
Cynamonowe rollsy – przepis
Rozczyn:
- 180 g ciepłego mleka
- 35 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki z ilości podanej do całości ciasta
Drożdże rozprowadzić z cukrem w ciepłym, ale nie gorącym mleku. Dodać mąkę, przykryć ściereczką i odstawić (najlepiej w ciepłe miejsce) na kilka minut aż drożdże ruszą.
Do rozczynu dodać:
- 1 jajko
- szczyptę soli
- 70 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
- 380 g mąki (minus dwie łyżki, które daliśmy wcześniej do rozczynu)
Wyrobić ciasto za pomocą miksera lub ręcznie przez około 10-15 minut. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Przełożyć ciasto drożdżowe na blat odwracając miskę do góry dnem i pozwalając mu swobodnie opaść.
Rozwałkować ciasto na duży prostokąt. Nie wymaga podsypywania mąką.
Posypać mieszanka:
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Zwinąć ciasto w rulon.
Podzielić na ok 2 cm kawałki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką na czas nagrzewania piekarnika.
Posmarować rozmąconym jajkiem z odrobiną mleka.
Piec ok 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Cynamonowe rollsy możesz polukrować lub zajadać bez.
Smacznego!
Krótki filmik o tym jak zrobić cynamonowe rollsy znajdziesz na moim profilu na Instagramie (kliknij tutaj).