drożdżowe bułeczki z truskawkami i kruszonką
Desery,  Ciastka,  Drożdżowe

Bułeczki drożdżowe z truskawkami

W oczekiwaniu na jagody i jagodzianki korzystamy z sezonu na truskawki i robimy …
No właśnie – co?
Truskawczanki?
Jak zwał tak zwał – najważniejsze żeby było pyszne – a te bułeczki drożdżowe z truskawkami, takie właśnie są!
Drożdże w dłoń i do dzieła!

Rozczyn:

  • 150 g ciepłego mleka
  • 1-2 łyżki cukru
  • 35 g świeżych drożdży
  • 30 g mąki

Drożdże i cukier rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać mąkę i odstawić na kilka minut aż drożdże ruszą.

Do rozczynu dodać:

  • 1 jajko
  • 320 g mąki
  • szczyptę soli
  • 70 g rozpuszczonego i ostudzonego masła

Wyrabiać ciasto około 10-15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Ciasto wyjąć na blat, podzielić na 8 części, każdą uformować w kulę a następnie rozpłaszczyć. Na środek nałożyć farsz (patrz niżej), zlepić brzegi i uformować bułeczkę. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrastania na 15-20 minut. Po tym czasie posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką (patrz niżej).
Piec ok 25 minut w temp 180 stopni.

Farsz:

  • truskawki (ok pół kilograma)
  • 2 łyżki kisielu truskawkowego bez cukru lub mąki ziemniaczanej
  • łyżka cukru pudru

Wymieszać.

Kruszonka:

  • 50 g zimnego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżek mąki

Zagniatać aż powstanie sypka kruszonka, w razie potrzeby podsypać mąką.

Upieczone bułeczki polukrować lub nie i zajadać ze smakiem. Najlepiej w towarzystwie pysznej kawusi.
Smacznego!

Przepis video krok po kroku znajdziesz na moim profilu na Instagramie w relacjach wyróżnionych „szybkie przepisy”. (kliknij tutaj)

drożdżowe bułeczki z truskawkami i kruszonką
bułeczki drożdżowe z truskawkami

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *