Bułeczki drożdżowe z truskawkami
W oczekiwaniu na jagody i jagodzianki korzystamy z sezonu na truskawki i robimy …
No właśnie – co?
Truskawczanki?
Jak zwał tak zwał – najważniejsze żeby było pyszne – a te bułeczki drożdżowe z truskawkami, takie właśnie są!
Drożdże w dłoń i do dzieła!
Rozczyn:
- 150 g ciepłego mleka
- 1-2 łyżki cukru
- 35 g świeżych drożdży
- 30 g mąki
Drożdże i cukier rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać mąkę i odstawić na kilka minut aż drożdże ruszą.
Do rozczynu dodać:
- 1 jajko
- 320 g mąki
- szczyptę soli
- 70 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
Wyrabiać ciasto około 10-15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Ciasto wyjąć na blat, podzielić na 8 części, każdą uformować w kulę a następnie rozpłaszczyć. Na środek nałożyć farsz (patrz niżej), zlepić brzegi i uformować bułeczkę. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrastania na 15-20 minut. Po tym czasie posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką (patrz niżej).
Piec ok 25 minut w temp 180 stopni.
Farsz:
- truskawki (ok pół kilograma)
- 2 łyżki kisielu truskawkowego bez cukru lub mąki ziemniaczanej
- łyżka cukru pudru
Wymieszać.
Kruszonka:
- 50 g zimnego masła
- 4 łyżki cukru
- 6 łyżek mąki
Zagniatać aż powstanie sypka kruszonka, w razie potrzeby podsypać mąką.
Upieczone bułeczki polukrować lub nie i zajadać ze smakiem. Najlepiej w towarzystwie pysznej kawusi.
Smacznego!
Przepis video krok po kroku znajdziesz na moim profilu na Instagramie w relacjach wyróżnionych „szybkie przepisy”. (kliknij tutaj)
2 komentarze
Pod liściem
Jak tylko wrócę z urlopu spróbuję upiec te bułeczki . Czy ważne jest z jakiej mąki 450, 480. 500? Pozdrawiam. Teresa
pszczółka robotnica
Najlepiej z mąki tortowej czyli 450