ryba duszona w sosie pieczarkowym z ziemniakami i koperkiem
Dania główne

Ryba duszona w sosie pieczarkowym

Eksperymenty w kuchni nie zawsze się udają.
Tym razem było inaczej 😁
Mój wczorajszy obiad okazał się naprawdę przepyszny a mąż nawet powiedział: „mmhhmm – dobre Ci to wyszło”.
To coś musiało znaczyć!
Łapcie kulinarną inspirację!
Ryba duszona w sosie pieczarkowym – włala 😉

Składniki:

  • łyżka masła lub oleju
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieczarki (ok 700 g)
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • natka pietruszki
  • pieprz, sól
  • dowolna ryba (np. dorsz, halibut, morszczuk)

Na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki. Po kilku minutach podlać pieczarki niewielką ilością wody, doprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki, przykryć i dusić przez chwilę. Następnie odlać odrobinę wywaru, dodać do niego mąkę i śmietankę, wymieszać i wlać z powrotem do sosu. Cały czas mieszając, tak aby nie zrobiły się grudki, gotować jeszcze kilka minut.
Na sosie ułożyć kawałki ryby, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić ok 10-15 minut aż ryba będzie miękka.
Podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *