Ryba duszona w sosie pieczarkowym
Eksperymenty w kuchni nie zawsze się udają.
Tym razem było inaczej 😁
Mój wczorajszy obiad okazał się naprawdę przepyszny a mąż nawet powiedział: „mmhhmm – dobre Ci to wyszło”.
To coś musiało znaczyć!
Łapcie kulinarną inspirację!
Ryba duszona w sosie pieczarkowym – włala 😉
Składniki:
- łyżka masła lub oleju
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- pieczarki (ok 700 g)
- 100 ml śmietanki kremówki
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- natka pietruszki
- pieprz, sól
- dowolna ryba (np. dorsz, halibut, morszczuk)
Na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki. Po kilku minutach podlać pieczarki niewielką ilością wody, doprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki, przykryć i dusić przez chwilę. Następnie odlać odrobinę wywaru, dodać do niego mąkę i śmietankę, wymieszać i wlać z powrotem do sosu. Cały czas mieszając, tak aby nie zrobiły się grudki, gotować jeszcze kilka minut.
Na sosie ułożyć kawałki ryby, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić ok 10-15 minut aż ryba będzie miękka.
Podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami.
Smacznego!