zupa kalafiorowa z ziemniakami i koperkiem
Zupy

Zupa kalafiorowa z ziemniakami

Zupa kalafiorowa to prosta i smaczna propozycja na lekki obiad bez mięsa. Delikatny smak sprawia, że smakuje zarówno małym jak i dużym brzuszkom. Świeżo posiekany, pachnący koperek przywołuje najsmaczniejsze wspomnienia. Ahhhhh… Nic tylko jeść!
Zapraszam!

Składniki:

  • łyżka masła lub oliwy
  • 1 por (biała część)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 selera
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 kalafior
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • szczypta białego pieprzu
  • pieprz, sól
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • koperek

Na maśle podsmaż posiekany por, dodaj czosnek i smaż jeszcze 2 minuty, a następnie dodaj pokrojony w kostkę seler, pietruszkę i marchewkę – przesmaż. Zalej wrzątkiem (ok 1.5-2 litry), dodaj liść laurowy i ziele angielskie i łyżeczkę soli. Gotuj aż warzywa lekko zmiękną, a następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie dodaj kalafior rozdzielony na różyczki. Gotuj do miękkości. Odłóż do mniejszego garnka część zupy wraz z warzywami, dodaj do niej śmietankę, gałkę i biały pieprz – zblenduj na gładki krem a następnie wlej z powrotem do garnka z zupą. Dopraw pieprzem i solą do smaku oraz posiekanym koperkiem.

Smacznego!

Przepis wideo krok po kroku znajdziesz na moim profilu na Instagramie (klinkij tutaj) w wyróżnionych relacjach w zakładce „Szybkie przepisy”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *