Zupa kalafiorowa z ziemniakami
Zupa kalafiorowa to prosta i smaczna propozycja na lekki obiad bez mięsa. Delikatny smak sprawia, że smakuje zarówno małym jak i dużym brzuszkom. Świeżo posiekany, pachnący koperek przywołuje najsmaczniejsze wspomnienia. Ahhhhh… Nic tylko jeść!
Zapraszam!
Składniki:
- łyżka masła lub oliwy
- 1 por (biała część)
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1/4 selera
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziemniaki
- 1 kalafior
- 100 ml śmietanki kremówki
- szczypta białego pieprzu
- pieprz, sól
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- koperek
Na maśle podsmaż posiekany por, dodaj czosnek i smaż jeszcze 2 minuty, a następnie dodaj pokrojony w kostkę seler, pietruszkę i marchewkę – przesmaż. Zalej wrzątkiem (ok 1.5-2 litry), dodaj liść laurowy i ziele angielskie i łyżeczkę soli. Gotuj aż warzywa lekko zmiękną, a następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie dodaj kalafior rozdzielony na różyczki. Gotuj do miękkości. Odłóż do mniejszego garnka część zupy wraz z warzywami, dodaj do niej śmietankę, gałkę i biały pieprz – zblenduj na gładki krem a następnie wlej z powrotem do garnka z zupą. Dopraw pieprzem i solą do smaku oraz posiekanym koperkiem.
Smacznego!
Przepis wideo krok po kroku znajdziesz na moim profilu na Instagramie (klinkij tutaj) w wyróżnionych relacjach w zakładce „Szybkie przepisy”.