krem z dyni papryki i pomidorów
Zupy

Krem z dyni papryki i pomidorów

Krem z dyni papryki i pomidorów to sycąca, aromatyczna i lekko pikantna zupa, która rozgrzeje Cię w chłodne, jesienne dni. Wypróbuj ten przepis bo naprawdę warto!

Krem z dyni papryki i pomidorów

Składniki:

  • dynia Hokaido
  • 3 czerwone papryki
  • 5 pomidorów
  • 3 średnie cebule
  • mała główka czosnku
  • oliwa
  • pieprz, sól
  • 2 łyżeczki bazylii
  • łyżeczka wędzonej czerwonej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka mieszanki ziół włoskich
  • około 1-1,5 litra bulionu warzywnego lub rosołu

Dynię hokaido wydrąż z pestek i podziel na mniejsze kawałki. Ułóż na blaszce skórką do dołu, polej oliwą i piecz około 20 minut w temp 180 stopni.

Do podpieczonej dyni dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę (bez gniazd nasiennych), podzielone na pół pomidory, cebulę pokrojoną na ćwiartki i główkę czosnku (wraz z łupiną) przekrojoną na pół.
Całość przypraw i polej obficie oliwą.
Piecz około 45 minut w temp 200 stopni.

Wszystkie upieczone warzywa przełóż do garnka. Z pomidorów zdejmij skórkę, z dyni nie musisz – dynia hokaido nadaje się do jedzenia wraz ze skórką – to dodatkowa porcja błonnika. Czosnek wyciśnij z łupiny.
Bulionem przepłucz blaszkę tak aby zebrać pozostałości przypraw i wlej go do warzyw. W ten sposób przeniesiesz cały aromat. Całość zblenduj na gładki krem.
Podawaj z grzankami z bagietki i podprażonymi nasionami słonecznika lub pestkami dyni.

Smacznego!

Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii ZUPY.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Użyte sprzęty:

  • blender – mój model kupisz tutaj
  • garnki – mój zestaw kupisz tutaj
  • blaszka – mój model kupisz tutaj
krem z dyni papryki i pomidorów
krem z dyni papryki i pomidorów

*wpis zawiera linki afiliacyjne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *