duszone udka z kurczaka
Dania główne

Duszone udka z kurczaka

Duszone udka z kurczaka to prosty obiad, który przeniesie Cię wprost na niedzielne obiadki u babci w dzieciństwie. Delikatne, miękkie mięso duszone w przepysznym sosie z marchewką na pewno posmakuje niejednemu niejadkowi. Spróbuj koniecznie!

Duszone udka z kurczaka

Składniki:

  • 6 pałek (lub podudzi) z kurczaka
  • 1-2 marchewki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz, sól
  • czerwona papryka słodka i ostra
  • czosnek granulowany
  • łyżeczka maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • natka pietruszki

Pałki z kurczaka natrzyj przyprawami, a następnie dobrze zrumień na rozgrzanej patelni. (Mięso możesz przyprawić wcześniej i zostawić w lodówce na kilka godzin lub całą noc – będzie bardziej aromatyczne.)
Do mięsa dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie i zalej wszystko gorącą wodą. (W takiej ilości, aby przykryć mięso). Przykryj i duś aż mięso będzie miękkie.
Wyjmij pałki na talerz. Odlej trochę wywaru, dodaj do niego mąkę i śmietankę – dokładnie wymieszaj i wlej z powrotem do garnka. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku. Włóż z powrotem mięso. Całość posyp posiekaną natką pietruszki.
Podawaj z ziemniakami lub ryżem.

Smacznego!

Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii DANIA GŁÓWNE.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Na tablicy znajdziesz przepisy w formie video krok po kroku. Do zobaczenia!

duszone udka z kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *