zupa z soczewicy
Zupy

Aromatyczna zupa z soczewicy

Pyszna, pikantna, rozgrzewająca i aromatyczna zupa z soczewicy to idealne danie na jesienno-zimowe dni. Prozdrowotne składniki takie jak imbir, czosnek czy cebula dodatkowo wzmocnią Twoją odporność w tym okresie.
Możesz podawać ją samą lub zrobić do niej grzanki.
Spróbuj a na pewno nie pożałujesz!

Zupa z soczewicy

Składniki:

  • łyżka oliwy
  • 2 cebule
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 2 marchewki
  • kawałek imbiru – około 1,5 cm
  • 3/4 szklanki soczewicy
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • ok. 1/2 litra wody
  • puszka mleczka kokosowego
  • 5 ziaren kolendry
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka kukrumy
  • pieprz
  • sól

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekaną cebulę, następnie dodaj czosnek i smaż około 2 minuty. Po tym czasie dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, starty na tarce o małych oczkach imbir i przyprawy (curry, kurkumę i kolendrę). Smaż przez chwilę a następnie dodaj soczewicę i zalej całość wodą. Dodaj pomidory i mleczko kokosowe. Gotuj na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż marchewka i soczewica będą miękkie. W razie potrzeby dopraw pieprzem i solą.
Podawaj z grzankami udekorowane świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

Uwaga!
Soczewica podczas gotowania wchłania płyn dlatego kontroluj ilość wody, tak żeby zupa się nie przypaliła. Nie dolewaj jej jednak zbyt dużo – zupa ma być gęsta 😉

Smacznego!

zupa z soczewicy

Spróbuj innych pysznych zup z mojego bloga – znajdziesz je tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *