
Aromatyczna zupa z soczewicy
Pyszna, pikantna, rozgrzewająca i aromatyczna zupa z soczewicy to idealne danie na jesienno-zimowe dni. Prozdrowotne składniki takie jak imbir, czosnek czy cebula dodatkowo wzmocnią Twoją odporność w tym okresie.
Możesz podawać ją samą lub zrobić do niej grzanki.
Spróbuj a na pewno nie pożałujesz!
Zupa z soczewicy
Składniki:
- łyżka oliwy
- 2 cebule
- 5-6 ząbków czosnku
- 2 marchewki
- kawałek imbiru – około 1,5 cm
- 3/4 szklanki soczewicy
- 2 puszki krojonych pomidorów
- ok. 1/2 litra wody
- puszka mleczka kokosowego
- 5 ziaren kolendry
- łyżeczka curry
- łyżeczka kukrumy
- pieprz
- sól
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekaną cebulę, następnie dodaj czosnek i smaż około 2 minuty. Po tym czasie dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, starty na tarce o małych oczkach imbir i przyprawy (curry, kurkumę i kolendrę). Smaż przez chwilę a następnie dodaj soczewicę i zalej całość wodą. Dodaj pomidory i mleczko kokosowe. Gotuj na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż marchewka i soczewica będą miękkie. W razie potrzeby dopraw pieprzem i solą.
Podawaj z grzankami udekorowane świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
Uwaga!
Soczewica podczas gotowania wchłania płyn dlatego kontroluj ilość wody, tak żeby zupa się nie przypaliła. Nie dolewaj jej jednak zbyt dużo – zupa ma być gęsta 😉
Smacznego!

Spróbuj innych pysznych zup z mojego bloga – znajdziesz je tutaj.

