lizaki bezowe
Od kuchni,  Desery,  Torty

Lizaki bezowe

Lizaki bezowe to świetny pomysł na urodzinowe przyjęcie dla dzieci. Może stanowić element słodkiego stołu lub dekorację tortu na przykład takiego.
Możesz je przygotować w dowolnych kolorach w zależności od okazji czy motywu przewodniego imprezy. Dodatkowo można je ozdobić kolorowymi cukrowymi posypkami.
Dzieciaki oszaleją z radości a dorośli na pewno będą cieszyć oko 😉

Przepis w formie wideo krok po kroku znajdziesz na dole wpisu.

Lizaki bezowe około 10 sztuk

Składniki:

  • 3 białka jaj
  • 170 g cukru
  • 70 g cukru pudru

Białka umieść w misce i postaw ją na garnku z gotującą się wodą. Dodaj do miski cukier i cały czas mieszając na wolnym ogniu doprowadź do całkowitego rozpuszczenia cukru. Od czasu do czasu weź odrobinę białka między palce i rozcierając między nimi sprawdź czy cukier całkowicie się rozpuścił.
Następnie przelej masę do misy miksera i ubijaj białka z cukrem na sztywną, gęstą pianę. Ubijaj długo – około 7 minut. Dodaj cukier puder i na wolnych obrotach zmiksuj całość do połączenia składników.

Jeśli chcesz uzyskać kolorowe lizaki bezowe dodaj barwnik spożywczy w wybranym przez siebie kolorze.
Ja do barwienia bezy (czy też dripu czekoladowego) używam barwników firmy Wilton – znajdziesz je tutaj.

Tak przygotowaną masę przełóż do rękawa cukierniczego z tylką do lizaków bezowych. (zdjęcie poniżej)
Rękawy cukiernicze, które polecam znajdziesz tutaj a podobną tylkę znajdziesz – tutaj.

lizaki bezowe tylka

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż drewniane patyczki do lizaków. Wyciśnij odrobinę masy, przyklej patyczek a następnie formuj okrągłe lizaki bezowe.
Jeśli chcesz możesz je dodatkowo ozdobić kolorowymi posypkami cukrowymi.

Wstaw do nagrzanego do 70 stopni piekarnika i susz przez 2 godziny. Następnie otwórz piekarnik, „wypuść” powietrze i zamknij ponownie. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Lizaki możesz przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach bez dostępu wilgoci.

Jak zrobić lizaki bezowe – krok po kroku.

Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojego bloga niewielką kwotą dzięki czemu mogę tworzyć dla Ciebie kolejne przepisy.
Dziękuję!

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *