Lizaki bezowe
Lizaki bezowe to świetny pomysł na urodzinowe przyjęcie dla dzieci. Może stanowić element słodkiego stołu lub dekorację tortu na przykład takiego.
Możesz je przygotować w dowolnych kolorach w zależności od okazji czy motywu przewodniego imprezy. Dodatkowo można je ozdobić kolorowymi cukrowymi posypkami.
Dzieciaki oszaleją z radości a dorośli na pewno będą cieszyć oko 😉
Przepis w formie wideo krok po kroku znajdziesz na dole wpisu.
Lizaki bezowe około 10 sztuk
Składniki:
- 3 białka jaj
- 170 g cukru
- 70 g cukru pudru
Białka umieść w misce i postaw ją na garnku z gotującą się wodą. Dodaj do miski cukier i cały czas mieszając na wolnym ogniu doprowadź do całkowitego rozpuszczenia cukru. Od czasu do czasu weź odrobinę białka między palce i rozcierając między nimi sprawdź czy cukier całkowicie się rozpuścił.
Następnie przelej masę do misy miksera i ubijaj białka z cukrem na sztywną, gęstą pianę. Ubijaj długo – około 7 minut. Dodaj cukier puder i na wolnych obrotach zmiksuj całość do połączenia składników.
Jeśli chcesz uzyskać kolorowe lizaki bezowe dodaj barwnik spożywczy w wybranym przez siebie kolorze.
Ja do barwienia bezy (czy też dripu czekoladowego) używam barwników firmy Wilton – znajdziesz je tutaj.
Tak przygotowaną masę przełóż do rękawa cukierniczego z tylką do lizaków bezowych. (zdjęcie poniżej)
Rękawy cukiernicze, które polecam znajdziesz tutaj a podobną tylkę znajdziesz – tutaj.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż drewniane patyczki do lizaków. Wyciśnij odrobinę masy, przyklej patyczek a następnie formuj okrągłe lizaki bezowe.
Jeśli chcesz możesz je dodatkowo ozdobić kolorowymi posypkami cukrowymi.
Wstaw do nagrzanego do 70 stopni piekarnika i susz przez 2 godziny. Następnie otwórz piekarnik, „wypuść” powietrze i zamknij ponownie. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Lizaki możesz przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach bez dostępu wilgoci.
Jak zrobić lizaki bezowe – krok po kroku.
Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojego bloga niewielką kwotą dzięki czemu mogę tworzyć dla Ciebie kolejne przepisy.
Dziękuję!
6 komentarzy
Daria
Przeurocze! Przede mną tort na roczek córeczki i w sumie już wszystko sobie zaplanowałam, ale chyba te lizaki muszą się na nim znaleźć. Albo na słodkim stole. I myślę, że w wersji ombre-mazaje też mogłyby fajnie wyglądać.
pszczółka robotnica
Jasne! W wersji ombre wyglądają super. Wystarczy nie miksować masy z barwnikiem a jedynie dodać kroplę i delikatnie wymieszać wykałaczką. Potem od razu do worka cukierniczego i ombre zrobi się samo 😉 Powodzenia! Chętnie zobaczę dzieło – jeśli będziesz chciała pochwal się zdjęciem. Możesz przesłać na instagramie lub Fb
Ania
Musze je w końcu zrobić 😍
pszczółka robotnica
Koniecznie! Pochwal się później jak wyszły?
Justyna
czy posypkę kładziemy na beze przed pieczeniem czy po?
pszczółka robotnica
Przed pieczeniem