
Tort z niebieskim dripem na 9 urodziny!
Tort urodzinowy z niebieskim dripem to kolejny w mojej kolekcji. Zrobiłam do z okazji urodzin syna. Ozdobiony bezikami i lizakami bezowymi prezentował się pięknie! A smakował też niczego sobie 😉
Przepis video krok po kroku na ten tort znajdziecie na moim profilu na Instagramie w zakładce IG tv (kliknij tutaj) lub na Facebooku (kliknij tutaj).
Opis wszystkich akcesoriów, których używam do wykonania tortu znajdziesz we wpisie Akcesoria do tortu na moim blogu – zapraszam do lektury.
Spis treści:
- Biszkopt
- Nasączenie
- Krem Oreo
- Frużelina wiśniowa
- Krem śmietankowy
- Tynk milky way
- Drip czekoladowy niebieski
- Składanie tortu
Biszkopt (średnica 23 cm)
- 8 jaj
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 240 g mąki pszennej tortowej
- 280 g cukru (najlepiej drobnego)
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier aż całkowicie się rozpuści. Aby sprawdzić czy cukier się rozpuścił weź odrobinę piany między palce i rozetrzyj. Jeśli nie wyczuwasz grudek możesz przystąpić do dodawania żółtek. Zmiksuj szybko tylko do połączenia składników.
Mąki przesiej i wymieszaj.
Dodaj mąki w dwóch porcjach do piany z jajek i bardzo delikatnie wymieszaj szpatułką zagarniając masę z samego dna.
Biszkopt piecz w temperaturze 160-165 stopni przez około 45 minut, do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i upuść z około 20 cm na blat.
Wystudź a następnie podziel na 3 równe blaty.
Biszkopt do tortu możesz upiec dzień wcześniej.
„Jak upiec idealny biszkopt?” dowiesz się z wpisu na moim blogu – kliknij tutaj.
Nasączenie
- sok z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- woda – około 100 ml
Wyciśnij sok z cytryny, usuń pestki a następnie dodaj do niego cukier i wodę. Dokładnie wymieszaj.
Krem Oreo
- 200 g serka mascarpone
- 150 g śmietanki kremówki
- 40 g cukru pudru
- 14 ciasteczek Oreo
Połowę ciastek (razem z kremem) zblendować na sypko. Połowę pokroić na mniejsze kawałki. Dobrze schłodzony serek mascarpone i śmietankę umieścić razem z cukrem pudrem w misie miksera i zmiksować na gęsty krem. Następnie dodać ciastka Oreo (kawałki i proszek) i dokładnie wymieszać. Krem przełożyć do worka cukierniczego (opcjonalnie – nie jest to konieczne, ale bardzo ułatwia pracę).
Frużelina wiśniowa
- 500 g wiśni (możesz użyć mrożonych)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wody
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody
Wiśnie zagotować z cukrem aż puszczą sok.
Żelatynę i mąkę wymieszać z wodą.
Do gotujących się wiśni dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i gotować jeszcze chwilę.
Zdjąć z palnika i dodać namoczoną w wodzie żelatynę.
Wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia.
Krem śmietankowy
- 350 g serka mascarpone
- 40 g cukru pudru
- 150 g śmietanki kremówki
Dobrze schłodzony serek i śmietankę umieścić razem z cukrem pudrem w misie miksera a następnie zmiksować na gęsty krem. Przełożyć do rękawa cukierniczego (opcjonalnie).
Tynk milky way
- 100 ml mleka
- 100 g cukru
- 180 g mleka w proszku
- 400 g miękkiego masła
Mleko z cukrem podgrzej i mieszaj tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści. Wystudź.
Do wystudzonego mleka dodaj mleko w proszku i wymieszaj na gładką, gęstą pastę.
Masło umieść w misie miksera i ubijaj na puszystą białą masę. Może to potrwać około 10 minut.
Do ubitego masła dodawaj partiami pastę z mleka w proszku i miksuj dalej aż uzyskasz gładki krem.
Drip czekoladowy niebieski
- 100 g białej czekolady
- 50 g śmietanki
- wybielacz
- niebieski barwnik
Czekoladę połamać na kawałki, dodać śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Następnie dodać kilka kropel wybielacza aby czekolada zrobiła się biała.
Jest to krok konieczny do uzyskania koloru niebieskiego. Choć z nazwy czekolada jest biała – w rzeczywistości jest żółtawa co w połączeniu z niebieskim barwnikiem dałoby nam kolor zielony.
Na początku dodaj kilka kropel wybielacza i odczekaj chwilę. Potrzebuje on chwili aby „zadziałać”. W razie potrzeby dodaj jeszcze kilka kropli po jakimś czasie.
Następnie dodaj niebieski barwnik w takiej ilości aby uzyskać pożądany kolor.
Przestudź i poczekaj aż delikatnie zacznie gęstnieć. Ten moment trzeba wyczuć metodą prób i błędów. Zbyt rzadki drip będzie spływał zbyt mocno, za gęsty z kolei nie będzie chciał spływać wcale.
Składanie tortu:
- Pierwszy blat biszkoptu połóż na podkładzie cukierniczym, nasącz a następnie wyłóż na niego krem Oreo. na brzegu zrób z kremu obwódkę. (patrz film – odnośnik w pierwszym akapicie)
- We wgłębienie w kremie nałóż połowę frużeliny.
- Przykryj drugim blatem biszkoptu.
- Zapnij rant cukierniczy.
- Nasącz drugi blat biszkoptu a następnie wyłóż krem śmietankowy, analogicznie do kremu Oreo.
- Wyłóż drugą porcję frużeliny wiśniowej.
- Przykryj ostatnim blatem biszkoptu, nasącz a następnie wstaw tort do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Nożem okrój tort blisko rantu a następnie zdejmij go.
- Nałóż pierwszą, cienką warstwę tynku i wstaw tort do lodówki na ok 20 minut.
- Następnie nałóż drugą warstwę tynku i ponownie wstaw tort do lodówki na 20 minut.
- Schłodzony tort udekoruj dripem, bezikami i lizakami bezowymi.
Przepis na lizaki bezowe i beziki wkrótce na blogu.
tort z niebieskim dripem środek tortu tort z niebieskim dripem
Inne propozycje na tort na moim blogu:
Tort Pocky cake Oreo


4 komentarze
Marzena
Czy na tym tynku utrzyma się opłatek? W sensie czy się przyklei?
pszczółka robotnica
Na kremy maślane jak najbardziej można położyć opłatek. Kładziemy na drugą warstwę jeszcze miękkiego tynku przed włożeniem do lodówki.
Daria
Dzień dobry, a jakiego konkretnie wybielacza do dripu Pani użyła?
pszczółka robotnica
https://allegro.pl/oferta/barwnik-spozywczy-wybielacz-bialy-zel-decora-100g-12342805351?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr&utm_campaign=0c3e77be-3cd2-440c-aa3e-9fed228c86f9#
Takiego 😉