ciasto czekoladowe z wiśniami i kremem śmietankowym
Ciasta,  Desery,  Okazje,  Sylwester,  Urodziny,  Wielkanoc,  Wigilia i Boże Narodzenie

Czekoladowe ciasto z wiśniami i kremem śmietankowym

Pyszne czekoladowe ciasto z wiśniami i kremem śmietankowym sprawdzi się idealnie do popołudniowej kawki jak i na większe uroczystości czy święta. Połączenie czekoladowego biszkoptu ze słodkim kremem przełamane kwaskowatymi wiśniami sprawi, że Twoje kubki smakowe oszaleją 😉
Daj się skusić!

Film z instrukcją wykonania tego ciasta znajdziesz na dole wpisu.

Czekoladowe ciasto z wiśniami i kremem śmietankowym

  1. Czekoladowy biszkopt
  2. Krem śmietankowy
  3. Frużelina wiśniowa
  4. Polewa czekoladowa
  5. Składanie ciasta

Czekoladowy biszkopt:

  • 7 jajek w temperaturze pokojowej
  • 245 g cukru
  • 210 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 45 g kakao

Jak upiec idealny biszkopt dowiesz się z wpisu na moim blogu – kliknij tutaj.

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. Następnie stopniowo dodawaj cukier łyżka po łyżce aż całkowicie się rozpuści. Zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Mąki z kakao przesiej a następnie dodawaj partiami do piany z jajek i delikatnie wymieszaj. Przełóż masę na blaszkę o wymiarach 30×35. Piecz góra – dół w temperaturze 165 stopni około 45 minut, do suchego patyczka. Upuść upieczony biszkopt na blat z wysokości około 20 centymetrów, wystudź. Wystudzony biszkopt przekrój na pół.

Krem śmietankowy:

  • 750 g mascarpone
  • 450 g śmietanki kremówki
  • 100 g cukru pudru

Dobrze schłodzone składniki umieść w misie i zmiksuj na gęsty krem.

Frużelina wiśniowa:

  • 750 g wiśni (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki żelatyny+2 łyżki wody

Wiśnie zagotuj z cukrem. Dodaj wymieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną i gotuj jeszcze chwilę. Wyłącz palnik i dodaj napęczniała żelatynę. Wymieszaj i zostaw do lekkiego stężenia.

Polewa

  • 60 g śmietanki kremówki
  • 60 g czekolady mlecznej
  • 30 g czekolady gorzkiej

Czekoladę i śmietankę umieścić w rondelku do rozpuszczania czekolady i podgrzać w kąpieli wodnej do uzyskania gładkiej polewy.

Składanie ciasta

  1. Pierwszy blat biszkoptu umieść z powrotem w formie i wyłóż na niego 3/4 kremu śmietankowego.
  2. Na krem wyłóż frużelinę wiśniową.
  3. Przykryj drugim blatem biszkoptu.
  4. Wyłóż resztę kremu śmietankowego.
  5. Polej lekko przestudzoną polewą czekoladową. Żeby ułatwić sobie polewanie możesz przelać polewę do buteleczki z dziubkiem. Na przykład takiej – kliknij tutaj.

Ciasto czekoladowe z wiśniami – film krok po kroku

Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *