
Czekoladowe ciasto z wiśniami i kremem śmietankowym
Pyszne czekoladowe ciasto z wiśniami i kremem śmietankowym sprawdzi się idealnie do popołudniowej kawki jak i na większe uroczystości czy święta. Połączenie czekoladowego biszkoptu ze słodkim kremem przełamane kwaskowatymi wiśniami sprawi, że Twoje kubki smakowe oszaleją 😉
Daj się skusić!
Film z instrukcją wykonania tego ciasta znajdziesz na dole wpisu.
Czekoladowe ciasto z wiśniami i kremem śmietankowym
Czekoladowy biszkopt:
- 7 jajek w temperaturze pokojowej
- 245 g cukru
- 210 g mąki pszennej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 45 g kakao
Jak upiec idealny biszkopt dowiesz się z wpisu na moim blogu – kliknij tutaj.
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. Następnie stopniowo dodawaj cukier łyżka po łyżce aż całkowicie się rozpuści. Zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Mąki z kakao przesiej a następnie dodawaj partiami do piany z jajek i delikatnie wymieszaj. Przełóż masę na blaszkę o wymiarach 30×35. Piecz góra – dół w temperaturze 165 stopni około 45 minut, do suchego patyczka. Upuść upieczony biszkopt na blat z wysokości około 20 centymetrów, wystudź. Wystudzony biszkopt przekrój na pół.
Krem śmietankowy:
- 750 g mascarpone
- 450 g śmietanki kremówki
- 100 g cukru pudru
Dobrze schłodzone składniki umieść w misie i zmiksuj na gęsty krem.
Frużelina wiśniowa:
- 750 g wiśni (mogą być mrożone)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody
- 2 łyżeczki żelatyny+2 łyżki wody
Wiśnie zagotuj z cukrem. Dodaj wymieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną i gotuj jeszcze chwilę. Wyłącz palnik i dodaj napęczniała żelatynę. Wymieszaj i zostaw do lekkiego stężenia.
Polewa
- 60 g śmietanki kremówki
- 60 g czekolady mlecznej
- 30 g czekolady gorzkiej
Czekoladę i śmietankę umieścić w rondelku do rozpuszczania czekolady i podgrzać w kąpieli wodnej do uzyskania gładkiej polewy.
Składanie ciasta
- Pierwszy blat biszkoptu umieść z powrotem w formie i wyłóż na niego 3/4 kremu śmietankowego.
- Na krem wyłóż frużelinę wiśniową.
- Przykryj drugim blatem biszkoptu.
- Wyłóż resztę kremu śmietankowego.
- Polej lekko przestudzoną polewą czekoladową. Żeby ułatwić sobie polewanie możesz przelać polewę do buteleczki z dziubkiem. Na przykład takiej – kliknij tutaj.
Ciasto czekoladowe z wiśniami – film krok po kroku
Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

