mazurek bakaliowy
Wielkanoc,  Ciasta,  Desery

Mazurek bakaliowy

Szybki i bardzo smaczny mazurek bakaliowy, który śmiało możesz serwować cały rok, bo dlaczego by nie 😉 Kruche ciasto posmarowane powidłami z mnóstwem bakalii, polane czekoladą to jest coś absolutnie przepysznego!
Zapraszam!

Przepis w formie wideo znajdziesz na dole wpisu.

Mazurek bakaliowy

Spód (blaszka 25x30cm)

  • 250 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka

Masło posiekaj z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaj żółtka i zagnieść ciasto. Możesz również wstępnie wyrobić ciasto przy użyciu robota planetarnego.
Wylep ciastem blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem i piecz 20-25 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.

Upieczone i wystudzone ciasto posmaruj powidłami.

Na powidła wysyp około 200 g bakalii – wszystkie jakie lubisz – nie ma właściwego składu 😉
(u mnie figi, daktyle, rodzynki, orzechy włoskie, laskowe, pistacje, migdały, żurawiną, morele)

Polewa czekoladowa:

  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 60 g śmietanki kremówki

Rozpuścić w kąpieli wodnej i polać mazurek.

Smacznego!

Film krok po kroku

Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii WIELKANOC.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *