Mazurek bakaliowy
Szybki i bardzo smaczny mazurek bakaliowy, który śmiało możesz serwować cały rok, bo dlaczego by nie 😉 Kruche ciasto posmarowane powidłami z mnóstwem bakalii, polane czekoladą to jest coś absolutnie przepysznego!
Zapraszam!
Przepis w formie wideo znajdziesz na dole wpisu.
Mazurek bakaliowy
Spód (blaszka 25x30cm)
- 250 g mąki
- 150 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
Masło posiekaj z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaj żółtka i zagnieść ciasto. Możesz również wstępnie wyrobić ciasto przy użyciu robota planetarnego.
Wylep ciastem blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem i piecz 20-25 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
Upieczone i wystudzone ciasto posmaruj powidłami.
Na powidła wysyp około 200 g bakalii – wszystkie jakie lubisz – nie ma właściwego składu 😉
(u mnie figi, daktyle, rodzynki, orzechy włoskie, laskowe, pistacje, migdały, żurawiną, morele)
Polewa czekoladowa:
- 60 g gorzkiej czekolady
- 60 g śmietanki kremówki
Rozpuścić w kąpieli wodnej i polać mazurek.
Smacznego!
Film krok po kroku
Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii WIELKANOC.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!