Mazurek orzechowy
Na święta zawsze piekę dwa mazurki – jeden tradycyjny mazurek wielkanocny (przepis znajdziesz tutaj) i drugi mazurek orzechowy. Taka to już nasza tradycja. Szczerze Wam powiem, że w tym czasie inne ciasta mogłyby dla mnie nie istnieć. Te proste kruche ciasto z dodatkami mi w zupełności wystarczy do szczęścia.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście mazurków to koniecznie musicie nadrobić zaległości – kto wie, może pokochacie je tak jak ja? 😉
Mazurek orzechowy
Spód:
- 150 g zimnego masła
- 250 g mąki
- 50 g cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
Masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto możesz także przygotować używając robota planetarnego (mój model – kliknij tutaj).
Wylepić blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ciastem. Nakłuć ciasto widelcem i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
W międzyczasie przygotować bezę.
Beza orzechowa:
- 3 białka
- 80 g cukru
- 80 g posiekanych drobno orzechów włoskich
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier łyżka po łyżce, miksować aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodać drobno posiekane orzechy i delikatnie wymieszać.
Na podpieczony w piekarniku kruchy spód wyłożyć pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki, a następnie bezę orzechową i piec jeszcze około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Na upieczony mazurek możesz wysypać garść orzechów włoskich w całości oraz płatków migdałowych oraz polać sosem karmelowym.
Sos karmelowy:
- 50 g cukru
- 25 g masła
- 50 ml śmietanki kremówki
Na suchej rozgrzanej patelni rozpuść cukier, następnie dodaj masło i mieszaj aż całkowicie się rozpuści. Zmniejsz moc palnika na minimum i wlej śmietankę, mieszaj aż masa zgęstnieje.
Gotowym sosem polej mazurek.
Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!