mazurek orzechowy sos karmelowy
Wielkanoc,  Ciasta,  Okazje

Mazurek orzechowy

Na święta zawsze piekę dwa mazurki – jeden tradycyjny mazurek wielkanocny (przepis znajdziesz tutaj) i drugi mazurek orzechowy. Taka to już nasza tradycja. Szczerze Wam powiem, że w tym czasie inne ciasta mogłyby dla mnie nie istnieć. Te proste kruche ciasto z dodatkami mi w zupełności wystarczy do szczęścia.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście mazurków to koniecznie musicie nadrobić zaległości – kto wie, może pokochacie je tak jak ja? 😉

Mazurek orzechowy

Spód:

  • 150 g zimnego masła
  • 250 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka

Masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto możesz także przygotować używając robota planetarnego (mój model – kliknij tutaj).
Wylepić blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ciastem. Nakłuć ciasto widelcem i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
W międzyczasie przygotować bezę.

Beza orzechowa:

  • 3 białka
  • 80 g cukru
  • 80 g posiekanych drobno orzechów włoskich

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier łyżka po łyżce, miksować aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodać drobno posiekane orzechy i delikatnie wymieszać.

Na podpieczony w piekarniku kruchy spód wyłożyć pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki, a następnie bezę orzechową i piec jeszcze około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Na upieczony mazurek możesz wysypać garść orzechów włoskich w całości oraz płatków migdałowych oraz polać sosem karmelowym.

Sos karmelowy:

  • 50 g cukru
  • 25 g masła
  • 50 ml śmietanki kremówki

Na suchej rozgrzanej patelni rozpuść cukier, następnie dodaj masło i mieszaj aż całkowicie się rozpuści. Zmniejsz moc palnika na minimum i wlej śmietankę, mieszaj aż masa zgęstnieje.
Gotowym sosem polej mazurek.

Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *