pasztet drobiowy pasztet wielkanocny
Wielkanoc,  Śniadania

Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy, który robię nie tylko na Wielkanoc, ale i w ciągu roku – na kanapki. Moja rodzina go uwielbia. Bardzo dobrze znosi mrożenie więc śmiało można podzielić go na mniejsze kawałki i wyjmować w razie potrzeby. Wykonanie choć na początku może się wydawać skomplikowane, wcale takie nie jest. Być może od tego roku pasztet wielkanocny to będzie Twoje popisowe danie, kto wie?

Pasztet drobiowy

  • 4 duże udka z kurczaka z biodrem
  • 300 g wątróbki drobiowej (możesz pominąć, ale warto dodać)
  • duża cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu, łyżeczka soli
  • 4 jajka
  • czerstwa bułka
  • garść suszonych grzybów
  • 3 łyżki majeranku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • pieprz, sól
  • łyżka masła
  • bułka tarta do posypania

Do garnka włożyć udka, marchew, cebulę, seler, pietruszkę, ziele angielskie, ziarna pieprzu, sól, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu aż mięso będzie odchodziło od kości. Następnie dodać pokrojoną na mniejsze kawałki wątróbkę i gotować jeszcze 15 minut. Wyłączyć, dodać suszone grzyby i pozostawić do wystygnięcia, najlepiej na całą noc.

W szklance wywaru, w którym gotowało się mięso namoczyć bułkę.
Mięso oddzielić od kości a następnie zmielić w maszynce do mięsa razem z odciśniętą bułką, warzywami i grzybami.
Przyprawić, solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Dodać śmietankę, żółtka jaj i dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.

Blaszkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Masę przełożyć do formy.
Piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę.
Wyjąć z piekarnika i wystudzić a następnie dobrze schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Wypróbuj innych dań z kategorii WIELKANOC na moim blogu.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *