Pasztet drobiowy
Pasztet drobiowy, który robię nie tylko na Wielkanoc, ale i w ciągu roku – na kanapki. Moja rodzina go uwielbia. Bardzo dobrze znosi mrożenie więc śmiało można podzielić go na mniejsze kawałki i wyjmować w razie potrzeby. Wykonanie choć na początku może się wydawać skomplikowane, wcale takie nie jest. Być może od tego roku pasztet wielkanocny to będzie Twoje popisowe danie, kto wie?
Pasztet drobiowy
- 4 duże udka z kurczaka z biodrem
- 300 g wątróbki drobiowej (możesz pominąć, ale warto dodać)
- duża cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu, łyżeczka soli
- 4 jajka
- czerstwa bułka
- garść suszonych grzybów
- 3 łyżki majeranku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 150 ml śmietanki kremówki
- pieprz, sól
- łyżka masła
- bułka tarta do posypania
Do garnka włożyć udka, marchew, cebulę, seler, pietruszkę, ziele angielskie, ziarna pieprzu, sól, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu aż mięso będzie odchodziło od kości. Następnie dodać pokrojoną na mniejsze kawałki wątróbkę i gotować jeszcze 15 minut. Wyłączyć, dodać suszone grzyby i pozostawić do wystygnięcia, najlepiej na całą noc.
W szklance wywaru, w którym gotowało się mięso namoczyć bułkę.
Mięso oddzielić od kości a następnie zmielić w maszynce do mięsa razem z odciśniętą bułką, warzywami i grzybami.
Przyprawić, solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Dodać śmietankę, żółtka jaj i dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.
Blaszkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Masę przełożyć do formy.
Piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę.
Wyjąć z piekarnika i wystudzić a następnie dobrze schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Wypróbuj innych dań z kategorii WIELKANOC na moim blogu.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!