Budyń jaglany
Budyń jaglany to zdrowa a przede wszystkim smaczna alternatywa do tradycyjnego budyniu z paczki. Możesz go zaserwować z sokiem owocowym czy świeżymi owocami. Idealnie sprawdzi się na pożywne śniadanie, przekąskę a nawet deser.
Jak ugotować kaszę jaglaną żeby nie była gorzka? – dowiesz się z wpisu o takim samym tytule na moim blogu – zapraszam do lektury.
Budyń jaglany
- 2 szklanki mleka lub napoju roślinnego
- pół szklanki kaszy jaglanej
Mleko zagotuj. Kaszę wypłucz na sitku gorącą wodą a następnie wrzuć do gotującego się mleka. Zmniejsz moc palnika i gotuj pod przykryciem do miękkości kaszy. Nie mieszaj i nie podnoś pokrywki zbyt często. Czas gotowania kaszy to około 15-20 minut. Kiedy kasza będzie miękka zblenduj całość na gładki budyń. Jeżeli okaże się zbyt gęsty dodaj więcej mleka lub napoju roślinnego. Możesz dodatkowo posłodzić miodem lub innym słodzikiem.
Podawaj z ulubionymi owocami lub sokiem owocowym.
Smacznego!
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!