domowe belriso
Śniadania,  Desery

Domowe belriso

Domowe belriso to świetny sposób na pyszne, pożywne, słodkie śniadanie. Możesz dowolnie zmieniać owoce i codziennie cieszyć się innym smakiem. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Dzieciaki uwielbiają, z resztą dorośli też 😉 Nie ma się co dziwić.
Zapraszam!

Domowe belriso – 2 porcje

Warstwa owocowa:

  • 200 g malin (użyłam mrożonych)
  • słodzidło (ksylitol, erytrytol lub cukier w ilości zależnej od upodobań – u mnie 2 łyżki)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • odrobiną wody

Maliny i słodzidło włóż do garnka i podgrzewaj chwilę, aż owoce puszczą sok. W kubku rozprowadź mąkę ziemniaczaną w odrobinie wody, wlej do garnka z owocami i gotuj przez chwilę aż masa lekko zgęstnieje. Wyłącz i przestudź.

Warstwa biała:

  • 2 szklanki mleka
  • 6 łyżek płatków ryżowych

Mleko zagotuj, wsyp płatki i gotuj na wolnym ogniu aż płatki zmiękną a masa zgęstnieje.
Na dno naczynia nałóż owoce następnie przykryj warstwą ryżową.
Zajadaj na zimno lub ciepło.

Smacznego!

domowe belriso

Wypróbuj inne pyszne propozycje śniadaniowe z mojego bloga – znajdziesz je w zakładce ŚNIADANIA.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *