blok czekoladowy z herbatnikami
Desery

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy to jeden z tych smakołyków, który kojarzy mi się z dzieciństwem. Sklepowe słodycze w czasach PRL to był niedostępny luksus więc każdy ratował się jak mógł. Oprócz ptasiego mleczka (przepis tutaj) blok czekoladowy królował w polskich domach.
Zapraszam Was w sentymentalną podróż do czasów PRL 😉
Będzie słodko!

Blok czekoladowy z herbatnikami

Składniki:

  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego lub cukier wanilinowy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 3 szklanki mleka w proszku
  • około 200 g herbatników

W garnku rozpuść masło z cukrem, dodaj mleko i kakao, dokładnie wymieszaj. Do przestudzonej masy dodaj mleko w proszku a następnie zmiksuj za pomocą miksera na gładką masę.
Herbatniki połam na mniejsze kawałki i dodaj do masy. Dokładnie wymieszaj.
Całość przełóż do prostokątnej foremki – keksówki. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Krój w plasterki.

Smacznego!

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *