![drożdżowe świderki z serem](https://pszczolkarobotnica.pl/wp-content/uploads/2022/01/drozdzowe-swiderki-z-serem-i-malinami-1140x1140.jpeg)
Drożdżowe świderki z serem i malinami
Nie ma nic lepszego do kawki jak puszyste ciasto drożdżowe! A już drożdżowe świderki z serem i malinami to prawdziwa rozkosz 😉 Jeśli jeszcze nie próbowaliście domowej drożdżówki to te świderki są idealne aby przełamać swoje lęki. Drożdże w dłoń i do dzieła!
Drożdżowe świderki z serem i malinami
Rozczyn:
- 180 g ciepłego mleka
- 35 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 30 g mąki
Drożdże rozprowadź w ciepłym (nie gorącym!) mleku z cukrem. Dodaj mąkę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na kilka minut aż drożdże ruszą.
Do rozczynu dodaj:
- 420 g mąki
- szczyptę soli
- 2 jajka
- 75 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
Wyrabiaj ciasto około 15 minut ręcznie lub przy użyciu robota planetarnego z odpowiednią końcówką. (Mój model to Russell Hobbs – recenzja w filmie na dole wpisu.)
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę – musi podwoić swoją objętość.
Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt a następnie posmaruj masą twarogową.
Masa twarogowa:
- 400 g twarogu
- 1 żółtko
- 1-2 łyżeczki cukru waniliowego
Twaróg rozgnieść widelcem razem z cukrem i żółtkiem na gładką masę.
Na posmarowane masą twarogową ciasto drożdżowe wysyp dwie garście malin. (Świeżych lub mrożonych – jeśli używasz mrożonych nie musisz ich wcześniej rozmrażać.)
Złóż ciasto na pół, zlep brzegi. Podziel na ok 2 cm paski. Każdy pasek zwijają wokół własnej osi, układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i pozostaw do ponownego wyrastania na czas nagrzewania piekarnika.
Wyrośnięte drożdżówki posmaruj mlekiem lub rozmąconym jajkiem z odrobiną mleka.
Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczone drożdżówki możesz również polukrować.
Smacznego!
![drożdżowe świderki z serem](https://pszczolkarobotnica.pl/wp-content/uploads/2022/01/drozdzowe-swiderki-z-serem-i-malinami-1024x1024.jpeg)
Wypróbuj również inne propozycje z kategorii DROŻDŻOWE na moim blogu.
Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!
Recenzja robota planetarnego – Russell Hobbs
![bezy - jak zrobić domowe bezy](https://pszczolkarobotnica.pl/wp-content/uploads/2022/01/bezy-jak-zrobic-domowe-bezy-75x75.jpg)
![makaron z indykiem sos śmietanowy z brokułami](https://pszczolkarobotnica.pl/wp-content/uploads/2022/01/makaron-z-indykiem-w-sosie-smietanowym-75x75.jpg)