rollsy z rabarbarem i migdałami
Drożdżowe,  Ciastka,  Desery

Drożdżowe rollsy z rabarbarem i migdałami

Pokochasz te rollsy z rabarbarem i migdałami! Delikatne i puszyste ciasto wypełnione kwaskowatym rabarbarem z dodatkiem chrupiących płatków migdałowych to prawdziwe niebo w gębie!
Wypróbuj te przepis koniecznie!

Drożdżowe rollsy z rabarbarem i migdałami

Rozczyn:

  • 160 g mleka ciepłego
  • 1 łyżka cukru
  • 30 g świeżych drożdży

Wymieszaj i odstaw na kilka minut aż drożdże ruszą.

Do misy włóż:

  • 1 jajko
  • 340 g maki pszennej
  • szczyptę soli
  • rozczyn z drożdży
  • 50 g rozpuszczonego i schłodzonego masła

Wyrabiaj ciasto około 10 minut a następnie pozostaw do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i rozwałkuj na duży prostokąt.

Posmaruj ciasto miękkim masłem i posyp cynamonem.
Rozłóż pokrojony rabarbar wymieszany z łyżką cukru i łyżeczką cukru waniliowego.
Wysyp sporą garść płatków migdalowych
Zwiń rulon i pokrój na około 2 cm kawałki.

Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj ściereczką na czas nagrzewania piekarnika.

Przed włożeniem do piekarnika posmaruj brzegi ciasta rozmąconym jajkiem.
Piecz około 25 min w temp 180 stopni.

Rollsy z rabarbarem możesz dodatkowo polukrować.

Smacznego!

Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii DROŻDŻOWE

Moje sprzęty:

Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – jeśli kupujesz bezpośrednio poprzez link sprzedawca z Allegro zapłaci mi mały % ze swojej prowizji. Dla Ciebie cena pozostaje wciąż ta sama.
W ten sposób wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *