Drożdżowe rollsy z rabarbarem i migdałami
Pokochasz te rollsy z rabarbarem i migdałami! Delikatne i puszyste ciasto wypełnione kwaskowatym rabarbarem z dodatkiem chrupiących płatków migdałowych to prawdziwe niebo w gębie!
Wypróbuj te przepis koniecznie!
Drożdżowe rollsy z rabarbarem i migdałami
Rozczyn:
- 160 g mleka ciepłego
- 1 łyżka cukru
- 30 g świeżych drożdży
Wymieszaj i odstaw na kilka minut aż drożdże ruszą.
Do misy włóż:
- 1 jajko
- 340 g maki pszennej
- szczyptę soli
- rozczyn z drożdży
- 50 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
Wyrabiaj ciasto około 10 minut a następnie pozostaw do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i rozwałkuj na duży prostokąt.
Posmaruj ciasto miękkim masłem i posyp cynamonem.
Rozłóż pokrojony rabarbar wymieszany z łyżką cukru i łyżeczką cukru waniliowego.
Wysyp sporą garść płatków migdalowych
Zwiń rulon i pokrój na około 2 cm kawałki.
Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj ściereczką na czas nagrzewania piekarnika.
Przed włożeniem do piekarnika posmaruj brzegi ciasta rozmąconym jajkiem.
Piecz około 25 min w temp 180 stopni.
Rollsy z rabarbarem możesz dodatkowo polukrować.
Smacznego!
Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii DROŻDŻOWE
Moje sprzęty:
- Robot planetarny Russel Hobbs – kliknij tutaj
- talerzyki – kliknij tutaj
Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – jeśli kupujesz bezpośrednio poprzez link sprzedawca z Allegro zapłaci mi mały % ze swojej prowizji. Dla Ciebie cena pozostaje wciąż ta sama.
W ten sposób wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!