Jak zrobić domowe bezy?
Jak zrobić domowe bezy żeby miały ładny kształt i pięknie się prezentowały? Przeczytaj ten wpis a dowiesz się jakie są moje „sekrety” na beziki 😉 Wytłumaczę Ci także jak zrobić kolorowe bezy i kiedy należy dodać barwnik.
To jak?
Robimy bezy!
Na dole wpisu znajdziesz też film krok po kroku jak zrobić domowe bezy.
Jak zrobić domowe bezy?
Bezy – przepis
Z tego przepisu bezy wychodzą delikatnie miękkie w środku. Jeśli chcesz uzyskać idealnie suche bezy skorzystaj z przepisu na LIZAKI BEZOWE z mojego bloga.
- 3 białka
- 170 g drobnego cukru
- płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- opcjonalnie barwnik spożywczy jeśli chcesz kolorowe bezy
Białka w temperaturze pokojowej ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier aż całkowicie się rozpuści. Ubijać jeszcze dwie minuty.
Dodać mąkę ziemniaczaną i ubijać dalej na najwyższych obrotach jeszcze kilka minut.
Jeśli chcesz uzyskać kolorowe bezy w tym momencie możesz dodać barwnik spożywczy. Ja używam barwnika w żelu Wilton – znajdziesz je tutaj.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką i wyciskać bezy bezpośrednio na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Masę w rękawie ściśnij dobrze do dołu tak aby w środku nie powstały pęcherze powietrza.
Rękaw trzymaj pionowo i wyciskaj bezy „na raz” ściskając rękaw i energicznie podnieś końcówkę do góry.
Piecz bezy przez 5 minut w temperaturze 130 stopni potem zmniejsz temperaturę do 70 stopni i susz jeszcze około 2 – 2.5 godziny.
Uchyl drzwiczki piekarnika na chwilę aby wypuścić powietrze, zamknij z powrotem i zostaw w piekarniku do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na całą noc.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego!
Film krok po kroku – jak zrobić bezy?
Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!