
Gofry jak z budki nad morzem!
Przepis na te tradycyjne gofry jest w mojej rodzinie od UWAGA! kilkudziesięciu lat! Moi dziadkowie będąc na wakacjach w Kołobrzegu z moim tatą i jego rodzeństwem dostali go od pana prowadzącego budkę z goframi. Zatem są to najprawdziwsze gofry jak z budki nad morzem!
Mam nadzieję, że dasz się namówić i spróbujesz! Obiecuję – będzie słodko i pysznie!
Moją gofrownicę znajdziesz tutaj.

Gofry jak z budki nad morzem
- 1/2 kg mąki pszennej (najlepiej tortowej, drobnej)
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- łyżka oleju
- 1 jajko (oddzielnie białko i żółtko)
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 ml kefiru naturalnego (może być też zsiadłe mleko)
- 500 ml wody
Białka ubij na sztywną pianę. Resztę składników połącz za pomocą miksera na gładką masę, na końcu dodając wodę. Dodaj białko i delikatnie wymieszaj.
Smaż na rozgrzanej gofrownicy. Studź na kratce.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wypróbuj także inne gofry z mojego bloga.
Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

