Batonik musli
Uwielbiam te batoniki! Są proste i szybkie w wykonaniu a na dodatek bardzo smaczne. Idealne na wycieczkę czy do pracy jako przekąska. Batonik musli sprawdzi się zarówno u dzieci jak i u dorosłych.
Najlepsze w nich jest to, że ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia i możesz do nich zapakować co tylko masz pod ręką (w miarę rozsądku oczywiście – śledzi na przykład nie polecam 😉 )
Składniki:
- szklanka płatków owsianych
- szklanka zbóż ekspandowanych – u mnie jagły (możesz użyć amarantus, proso itd)
- bakalie (co tylko chcesz, u mnie rodzynki, żurawina, słonecznik, daktyle, śliwki, morele, słonecznik, sezam) – po garści
- 2-3 jajka
- łyżka miodu
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ugnieć łyżka.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 15 minut.
Wyjmij z piekarnika, pokrój na batoniki, rozłóż na blaszce tak aby powstały odstępy między batonikami i piecz w temperaturze 130 stopni do momentu uzyskania porządniej chrupkości.
Ja lubię bardziej chrupkie i piekę jeszcze ok 15-20 minut.
Smacznego 😊
Jeśli lubisz takie smaki spróbuj także Mocno bakaliowej granoli.