batonik musli
Ciastka,  Desery

Batonik musli

Uwielbiam te batoniki! Są proste i szybkie w wykonaniu a na dodatek bardzo smaczne. Idealne na wycieczkę czy do pracy jako przekąska. Batonik musli sprawdzi się zarówno u dzieci jak i u dorosłych.
Najlepsze w nich jest to, że ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia i możesz do nich zapakować co tylko masz pod ręką (w miarę rozsądku oczywiście – śledzi na przykład nie polecam 😉 )

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych
  • szklanka zbóż ekspandowanych – u mnie jagły (możesz użyć amarantus, proso itd)
  • bakalie (co tylko chcesz, u mnie rodzynki, żurawina, słonecznik, daktyle, śliwki, morele, słonecznik, sezam) – po garści
  • 2-3 jajka
  • łyżka miodu

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ugnieć łyżka.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 15 minut.
Wyjmij z piekarnika, pokrój na batoniki, rozłóż na blaszce tak aby powstały odstępy między batonikami i piecz w temperaturze 130 stopni do momentu uzyskania porządniej chrupkości.
Ja lubię bardziej chrupkie i piekę jeszcze ok 15-20 minut.

Smacznego 😊

batonik musli
batonik musli

Jeśli lubisz takie smaki spróbuj także Mocno bakaliowej granoli.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *