granola - płatki owsiane zapiekane z bakaliami
Śniadania

Mocno bakaliowa cynamonowa granola

Nie ma nic lepszego niż domowa granola! Śniadanie z jej dodatkiem to dobry początek dnia.
Od kilku lat nie kupuję już w sklepie ani musli ani granoli. Ta domowa jest zdecydowanie warta zachodu. Każdy kto choć raz ją zrobił – był zachwycony, także śmiało zachęcam Cię abyś również dołączył do tego grona 😉
Bakalie dodaj jakie lubisz i jakie akurat masz pod ręką – tutaj panuje niczym nieograniczona dowolność.

Granola – składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych lub 5 zbóż
  • 5 daktyli
  • 5 śliwek suszonych
  • 5 moreli suszonych
  • 5 fig suszonych
  • garść rodzynek
  • garść suszonej żurawiny
  • garść nasion słonecznika
  • czubata łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 3-4 łyżki wody

Do dużej miski wsyp płatki. Daktyle, śliwki, morele i figi pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do płatków. Wsyp pozostałe bakalie. Dodaj sok z cytryny, miód, cynamon i wodę. Wymieszaj dokładnie i trochę pougniataj dłońmi, tak aby część bakalii zlepiła się razem z płatkami.
Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Piecz około 20 minut. Po tym czasie przemieszaj granolę, zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz do uzyskania pożądanej chrupkości.

Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym miejscu.
Podawaj z owocami, jogurtem lub mlekiem. Możesz też zajadać na sucho 😉

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *