Mocno bakaliowa cynamonowa granola
Nie ma nic lepszego niż domowa granola! Śniadanie z jej dodatkiem to dobry początek dnia.
Od kilku lat nie kupuję już w sklepie ani musli ani granoli. Ta domowa jest zdecydowanie warta zachodu. Każdy kto choć raz ją zrobił – był zachwycony, także śmiało zachęcam Cię abyś również dołączył do tego grona 😉
Bakalie dodaj jakie lubisz i jakie akurat masz pod ręką – tutaj panuje niczym nieograniczona dowolność.
Granola – składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych lub 5 zbóż
- 5 daktyli
- 5 śliwek suszonych
- 5 moreli suszonych
- 5 fig suszonych
- garść rodzynek
- garść suszonej żurawiny
- garść nasion słonecznika
- czubata łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki płynnego miodu
- 3-4 łyżki wody
Do dużej miski wsyp płatki. Daktyle, śliwki, morele i figi pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do płatków. Wsyp pozostałe bakalie. Dodaj sok z cytryny, miód, cynamon i wodę. Wymieszaj dokładnie i trochę pougniataj dłońmi, tak aby część bakalii zlepiła się razem z płatkami.
Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Piecz około 20 minut. Po tym czasie przemieszaj granolę, zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz do uzyskania pożądanej chrupkości.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym miejscu.
Podawaj z owocami, jogurtem lub mlekiem. Możesz też zajadać na sucho 😉
4 komentarze
Ania
Granola jest przepychota 🙂
pszczółka robotnica
To prawda! 😉
Kasia 1986
Granola jest przepyszna, jak tylko mi się kończy robię następną.
pszczółka robotnica
Cieszę się bardzo, że smakuje! U nas też schodzi jak woda 😉