jagody w syropie, przetwory z jagód
Przetwory

Jagody w syropie

Jagody to nie tylko jagodzianki 🙂
Ja staram się zamknąć trochę w słoiku na zimę, żeby później cieszyć się cząstką lata.
Do czego je wykorzystać?
Przeważnie zjadają je moje dzieci jako dodatek do kaszy jaglanej czy manny. Świetne też jako dodatek do deserów, lodów czy budyniu – jako polewa.
Na przykład możesz zrobić pyszną Kaszę manną budyniową i polać ją jagodami. Będzie pysznie!
Możliwości jest wiele, a smak nie umywa się do tego ze sklepu.
Zachęcam Was do zrobienia przetworów na zimę.

Jagody w syropie – przygotowanie zalewy:

  • 1 kg cukru
  • 2 litry wody

Wodę zagotuj, wsyp cukier i mieszaj aż się rozpuści.
Jagody włóż do czystych, najlepiej wyparzonych słoików po same brzegi.
Zalej gorącą zalewą, zakręć dobrze słoiki i pasteryzuj. Czas pasteryzacji dostosuj do wielkości słoika.

jagody w syropie, przetwory z jagód
jagody w syropie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *