kompot z czereśni pasteryzacja
Przetwory

Kompot z czereśni

Nic nie smakuje tak dobrze do obiadu jak domowy kompot! Kompot z czereśni jest wyjątkowo smaczny dlatego polecam Ci spróbować.
Swój robię z pestkami, nie dryluję wcześniej czereśni. Ma to swoich zwolenników i przeciwników – mnie jest po prostu tak wygodniej i nie widzę większej różnicy w smaku.

Kompot z czereśni:

  • czereśnie
  • woda
  • cukier

Potrzebujesz tylko trzech składników aby zamknąć trochę lata w słoiku.
Czereśnie umyj dokładnie, przełóż do umytych i najlepiej wyparzonych słoików. Zalej gorącą zalewą przygotowaną według proporcji:

  • 1 kg cukru
  • 2 litry wody

Słoiki dobrze zakręć a następnie pasteryzuj przez około 20 minut. Czas pasteryzacji dostosuj do wielkości słoika. Im większy słoik, tym czas pasteryzacji powinien być dłuższy.

Potem już tylko pozostaje opisać słoiki i zanieść do spiżarni.

Z czereśni możesz zrobić również smaczny dżem. Przepis znajdziesz na moim blogu we wpisie Dżem z czereśni.

kompot z czereśni pasteryzacja
kompot z czereśni

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *