Kompot z czereśni
Nic nie smakuje tak dobrze do obiadu jak domowy kompot! Kompot z czereśni jest wyjątkowo smaczny dlatego polecam Ci spróbować.
Swój robię z pestkami, nie dryluję wcześniej czereśni. Ma to swoich zwolenników i przeciwników – mnie jest po prostu tak wygodniej i nie widzę większej różnicy w smaku.
Kompot z czereśni:
- czereśnie
- woda
- cukier
Potrzebujesz tylko trzech składników aby zamknąć trochę lata w słoiku.
Czereśnie umyj dokładnie, przełóż do umytych i najlepiej wyparzonych słoików. Zalej gorącą zalewą przygotowaną według proporcji:
- 1 kg cukru
- 2 litry wody
Słoiki dobrze zakręć a następnie pasteryzuj przez około 20 minut. Czas pasteryzacji dostosuj do wielkości słoika. Im większy słoik, tym czas pasteryzacji powinien być dłuższy.
Potem już tylko pozostaje opisać słoiki i zanieść do spiżarni.
Z czereśni możesz zrobić również smaczny dżem. Przepis znajdziesz na moim blogu we wpisie Dżem z czereśni.
2 komentarze
Kasia 1986
Już drugi rok z tego przepisu będę robić kompot 😉
pszczółka robotnica
Super, bardzo się cieszę, że się sprawdził.