chałka ciasto drożdżowe
Drożdżowe,  Desery,  Pieczywo

Chałka

Puszyste drożdżowe ciasto zaplecione w zgrabny warkocz, z kruszonką, bez czy z cynamonową posypką. Chałka! Najlepsze wspomnienie wakacji nad jeziorem. Jedzona na sucho, odrywana po kawałku „na spółę” z pozostałymi plażowiczami.
Mam nadzieję, że Was zachęciłam 😉

Film „Jak zapleść chałkę” znajdziesz na moim profilu na Instagramie (tutaj) oraz na Facebooku (tutaj).

Chałka 2 małe sztuki:

Rozczyn:

  • 35 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 170 g ciepłego, ale nie gorącego mleka
  • 30 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej

Rozprowadź drożdże w mleku z cukrem, dodaj mąkę, przykryj i odstaw na kilka minut aż drożdże ruszą.

Do rozczynu dodaj:

  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczyptę soli
  • 350 g mąki
  • 70 g rozpuszczonego i schłodzonego masła

Wyrabiają ciasto ok 15-20 minut. Przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia. Ciasto przełóż na blat odwracając miskę w której rosło do góry dnem i pozwalając mu swobodnie opaść.
Podziel na 2 większe części i kolejno każdą z nich na 3 lub 4 mniejsze w zależności jaki warkocz chcesz zapleść. Zapleć chałki, przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i zostaw do ponownego wyrastania na ok 20 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
Posmaruj chałki odrobiną mleka lub roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Jeśli chcesz możesz posypać kruszonką. Piecz ok 25-30 minut.

Kruszonka (opcjonalnie):

  • 50 g masła
  • 55 g cukru
  • 90 g mąki

Ucieraj w palcach masło z cukrem i mąką aż powstanie sypka kruszonka, w razie potrzeby podsypuj mąką.

Na moim blogu znajdziesz również przepis na chałkę w wersji bez mleka Chałka bez mleka.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *