Chałka bez mleka
Tak puszysta chałka nie wyszła mi chyba jeszcze nigdy. I nie wiem czy to zupełny przypadek czy zasługa kombinacji nad przepisem w wersji bezmlecznej.
W każdym razie – polecam wypróbować chałkę bez mleka, zwłaszcza jeśli z jakiegoś powodu musicie z niego zrezygnować. Ciasto drożdżowe w wersji bez mleka wskakuje w Wasze ręce.
Zapraszam!
Rozczyn:
- 160 g napoju roślinnego ryż-kokos
- 2 łyżki cukru
- 35 g świeżych drożdży
- 30 g mąki pszennej
Napój delikatnie podgrzać z cukrem, dodać drożdże, wymieszać. Dodać mąkę i odstawić na kilka minut aż drożdże ruszą.
Do rozczynu dodać:
- 1 jajko
- 60 g rozpuszczonej i schłodzonej margaryny bezmlecznej
- 300 g mąki pszennej
- szczyptę soli
Wyrabiać ciasto przez około 10-15 minut. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok godzinę.
Ciasto podzielić na 3-4 równe części, uformować wałeczki i zapleść chałkę. Przykryć i odstawić do ponownego wyrastania na ok 20 minut.
Posmarować rozmąconym jajkiem.
Posypać kruszonką (lub nie):
- 50 g margaryny
- 3-4 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
Ugniatać aż powstanie kruszonka, w razie potrzeby dosypać mąki.
Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego 😊
(Filmik z instrukcją jak zapleść chałkę znajdziesz na moim profilu na Instagramie – kliknij tutaj lub Facebooku – kliknij tutaj.)
Przepis na tradycyjną mleczną Chałkę znajdziesz również na moim blogu.