chałka drożdżowa z kruszonką bez mleka
Desery,  Ciasta,  Drożdżowe,  Pieczywo

Chałka bez mleka

Tak puszysta chałka nie wyszła mi chyba jeszcze nigdy. I nie wiem czy to zupełny przypadek czy zasługa kombinacji nad przepisem w wersji bezmlecznej.
W każdym razie – polecam wypróbować chałkę bez mleka, zwłaszcza jeśli z jakiegoś powodu musicie z niego zrezygnować. Ciasto drożdżowe w wersji bez mleka wskakuje w Wasze ręce.
Zapraszam!

Rozczyn:

  • 160 g napoju roślinnego ryż-kokos
  • 2 łyżki cukru
  • 35 g świeżych drożdży
  • 30 g mąki pszennej

Napój delikatnie podgrzać z cukrem, dodać drożdże, wymieszać. Dodać mąkę i odstawić na kilka minut aż drożdże ruszą.

Do rozczynu dodać:

  • 1 jajko
  • 60 g rozpuszczonej i schłodzonej margaryny bezmlecznej
  • 300 g mąki pszennej
  • szczyptę soli

Wyrabiać ciasto przez około 10-15 minut. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok godzinę.
Ciasto podzielić na 3-4 równe części, uformować wałeczki i zapleść chałkę. Przykryć i odstawić do ponownego wyrastania na ok 20 minut.
Posmarować rozmąconym jajkiem.

Posypać kruszonką (lub nie):

  • 50 g margaryny
  • 3-4 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru

Ugniatać aż powstanie kruszonka, w razie potrzeby dosypać mąki.
Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego 😊

(Filmik z instrukcją jak zapleść chałkę znajdziesz na moim profilu na Instagramie – kliknij tutaj lub Facebooku – kliknij tutaj.)

Przepis na tradycyjną mleczną Chałkę znajdziesz również na moim blogu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *