puszysty biszkopt z galaretką z malinami, kremem mascarpone i bezą z posypką z płatków migdałowych
Desery,  Ciasta,  Okazje,  Sylwester,  Urodziny,  Wielkanoc

Malinowa chmurka

Malinowa chmurka klasycznie pieczona jest na kruchym spodzie.
Przed Wami trochę inna wersja tego znanego wypieku – na biszkopcie.
Równie pyszna!
A może i lepsza?
Spróbuj sam/-a i oceń, którą wersję wolisz?

Biszkopt (forma 25x35cm):

  • 5 jajek w temperaturze pokojowej
  • 175 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę następnie łyżka po łyżce dodawać cukier aż całkowicie się rozpuści. Dodać żółtka i szybko zmiksować. Mąki przesiać w dwóch porcjach i delikatnie wymieszać.
Piec ok 40 minut w temp. 160 stopni (góra dół)
„Jak upiec idealny biszkopt?” – wszystkie wskazówki znajdziesz we wpisie tutaj.

Krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g śmietanki kremówki

Schłodzoną śmietankę i serek mascarpone umieścić w misce, dodać cukier puder a następnie zmiksować na gładki gęsty krem.

Warstwa owocowa:

  • 3 galaretki malinowe
  • 750 ml wrzątku
  • 500 g malin

Wodę zagotować, zdjąć z palnika, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Rozpuszczone galaretki przestudzić a następnie dodać maliny. Możesz użyć zarówno owoców świeżych jak i mrożonych. Te drugie sprawdzą się zdecydowanie lepiej jeśli zależy Ci na czasie gdyż wtedy galaretka zacznie się ścinać o wiele szybciej. Owoców przed dodaniem do galaretki nie rozmrażamy!

Beza:

  • 5 białek w temperaturze pokojowej
  • 275 g cukru (najlepiej drobnego)
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • garść płatków migdałowych

Białka ubić na sztywno, dodawać cukier łyżka po łyżce, aż całkowicie się rozpuści. Jeśli nie jesteś pewien/-na czy cukier się rozpuścił – weź odrobinę piany i rozetrzyj między palcami. Grudki nie powinny być wyczuwalne.
Cały czas miksując dodać mąkę ziemniaczaną i miksować jeszcze 2 minuty.
Wyłożyć na blaszkę (o takich samych wymiarach w jakiej piekliśmy biszkopt) wyłożoną papierem do pieczenia. Bezę posypać płatkami migdałów.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć bezę jeszcze 2 godziny.

SKŁADANIE CIASTA MALINOWA CHMURKA

Na biszkopt wyłożyć cienka warstwę kremu mascarpone.
Następnie wylać tężejącą galaretkę z owocami. Wstawić na chwilę do lodówki w celu całkowitego stężenia.
Na to wyłożyć pozostałą część kremu i na koniec położyć bezę.

Smacznego!

puszysty biszkopt z galaretką z malinami, kremem mascarpone i bezą z posypką z płatków migdałowych
malinowa chmurka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *