Spaghetti bolognese
W wersji po mojemu – żeby nie przyszło komuś do głowy, że to oryginalny włoski przepis bo Włoszka ze mnie taka jak wiecie … z 🐐🍑🎺 😉
Co nie zmienia faktu, że spaghetti jest przepyszne i żywię nadzieję, że spróbujesz i będzie Ci smakowało 😉
Szybki, prosty i smaczny obiad.
Składniki na spaghetti dla 4 osób:
- łyżka oliwy
- duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii (lub garść świeżych porwanych listków)
- 400 g mięsa mielonego z indyka (najlepiej z udźca)
- puszka krojonych pomidorów
- koncentrat pomidorowy
- łyżeczka cukru
- pieprz, sól
- makaron spaghetti
- parmezan lub grana padano do posypania
- listki bazylii do dekoracji
Na oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulę, następnie dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze dwie minuty. Dodaj tymianek, oregano i bazylię – przesmaż chwilę a następnie dodaj mięso mielone. Smaż aż mięso się zetnie. Wlej pomidory i dodaj koncentrat. Dodaj cukier i duś około 30 minut.
W międzyczasie ugotuj makaron al dente.
Podawaj posypane parmezanem i udekorowane listkami bazylii.
Smacznego!
Spróbuj także Spaghetti z sosem pieczarkowym – przepis znajdziesz na moim blogu.