biszkopt z truskawkami krem mascarpone galaretka
Ciasta,  Desery,  Okazje,  Urodziny

Truskawkowe ciasto z galaretką

To ciasto to jest must have truskawkowej pory!
Lekkie i delikatne wakacyjne ciacho! 😍 Osobiście uwielbiam i nie wyobrażam sobie lata bez niego. Mam nadzieję, że Ty też je pokochasz. Myślę, że to idealna opcja na lato – nie sądzisz?

Biszkopt:

(forma 25x35cm)

  • 5 jajek
  • 175 g cukru
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki pszennej tortowej

Jajka wyjąć z lodówki na co najmniej 3 godziny przed pieczeniem. Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać łyżka po łyżce cukier i ubijać aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Aby sprawdzić czy cukier jest dobrze rozpuszczony weź między palce odrobinę piany i rozetrzyj. Jeżeli nie wyczuwasz grudek możesz przejść do kolejnego etapu.
(Inne wskazówki „Jak upiec dobry biszkopt?” znajdziesz we wpisie „Biszkopt” )
Dodać żółtka i szybko zmiksować tylko do połączenia składników.
Mąki przesiać i dodać w dwóch porcjach do piany i delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok 40 minut. Wyjąć biszkopt z piekarnika i z wysokości ok 20 cm upuścić na blat. Wystudzić.

Krem:

(możesz pominąć ten etap jeśli wolisz ciasta bez kremu)

  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g śmietanki kremówki
  • 1-2 łyżki cukru pudru

Schłodzoną śmietankę i mascarpone umieść w misce razem z cukrem pudrem i zmiksuj do uzyskania gładkiego, gęstego kremu. Wyłóż na ciasto biszkoptowe.

Truskawki pokrojone w ćwiartki – ilość dostosuj do swoich upodobań – u mnie około 1 kilograma ułóż na kremie.

Galaretka:

  • 3 galaretki truskawkowe
  • 750 ml wrzątku

Galaretki rozpuść we wrzątku, wystudź. Tężejącą galaretkę wyłóż na truskawki. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego!

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *