mazurek z bezą
Ciasta,  Desery,  Okazje,  Wielkanoc

Mazurek z bezą

Mazurek z bezą albo po prostu kruche ciasto z bakaliami i słodką bezową pianką na wierzchu – bo kto powiedział, że to cisto można jeść tylko na Wielkanoc? Śmiało możecie je zaserwować do kawki o każdej innej porze roku.

Mazurek z bezą

Składniki – blaszka o wymiarach 25 x 30 cm

  • 250 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 150 g cukru
  • szklanka dowolnych bakalii (morele, rodzynki, orzechy, daktyle, migdały itd.)
  • duża garść płatków migdałowych
  • pół słoiczka powideł śliwkowych

Masło posiekaj z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj żółtka i zagnieść ciasto. Możesz również wstępnie wyrobić ciasto przy użyciu robota planetarnego.
Wylep ciastem blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem i piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.

Pod koniec pieczenia spodu zacznij ubijać białka. Następnie stopniowo łyżka po łyżce dodawaj cukier aż każda kolejna partia się rozpuści.

Podpieczony spód posmaruj powidłami a następnie wysyp posiekane bakalie i wyłóż ubitą bezę. Posyp płatkami migdałowymi i piecz jeszcze około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Wypróbuj inne propozycje z mojego bloga z kategorii CIASTA.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *