Chleb ze słonecznikiem
To, że nie ma nic lepszego niż domowy chleb już dawno ustaliliśmy 😉 A teraz czas szkolić warsztat więc mam dla Was pyszny chleb ze słonecznikiem do wypróbowania. Jest to prosty chleb na drożdżach, który idealnie sprawdzi się jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem chleba.
Zapraszam do wypieku!
Jeśli nie wiesz od czego zacząć i czego potrzebujesz do wypieku chleba na początku zajrzyj do wpisu „Akcesoria do pieczenia chleba” na moim blogu.
Chleb ze słonecznikiem
Składniki na duży bochenek:
- 650 g mąki pszennej typ 650 lub orkiszowej jasnej
- 12 g soli
- 30 g świeżych drożdży
- 480 g wody
- 100 g nasion słonecznika + duża garść
Suche składniki wymieszaj w misie. Drożdże rozprowadź w wodzie i dodaj do suchych składników. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Przełóż ciasto na blat obsypany mąką i uformuj bochenek.
Koszyczek wysyp mąką i słonecznikiem. Chleb zwilż wodą i przełóż do koszyczka mokrą częścią do dołu tak żeby przykleił się do niej słonecznik.
Pozostaw do ponownego wyrastania na 20 minut a w tym czasie nagrzej piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym lub garnkiem z pokrywką do 240 stopni.
Przełóż chleb do nagrzanego naczynia, natnij i piecz pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 220 stopni, zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 20 minut.
Studź na kratce.
Smacznego!
Film krok po kroku
Wypróbuj inne propozycje z mojego bloga z kategorii PIECZYWO.
Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!